Rembertstraat

Beschrijving

Lange weg vertrekkend van de Veldegemse dorpskern en zuidwaarts lopend richting Torhout waar de straat wordt verdergezet als Rozeveldstraat en Keibergstraat tot in het centrum van Torhout. De naam verwijst naar de heilige Rembert (? - † 888), een monnik uit Torhout die als missionaris naar Scandinavië trok. Bochtig verloop met enkele aftakkingen. Op een kaart van Zedelgem, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgemaakt door de Duitse bezetter, staat de straat beschreven als Stroelputstraat.

De straat loopt door voormalig veldgebied, een uitloper van het Bulskampveld (zie Beernem). Tot op het einde van de 18de eeuw is het veld nog onontgonnen en nagenoeg onbewoond, zie de Ferrariskaart (1770-1778). Vanaf de late 18de eeuw begint de bebossing van het veld door middel van de aanleg van loodrecht op elkaar gelegen dreven, zoals te zien op de Atlas der Buurtwegen (1844) en de Ph. Vandermaelenkaart (circa 1850). De ontstane percelen worden beplant met verschillende boomsoorten afhankelijk van de bodem. Het eerste, rechte stuk van de Rembertstraat volgt het tracé van dergelijke dreef.

Het laatste stuk maakt deel uit van een aloude verbindingsweg van Brugge via Torhout naar Ieper. Deze weg werd ook als "Iperwegh" aangeduid en staat afgebeeld op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1571) gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). Het belang van de weg vervalt door de aanleg tussen 1751 en 1754 van de Torhoutsesteenweg. Op de Ferrariskaart vertrekkend vanaf de huidige Lepemolenstraat en zuidwaarts verdergezet door de Rembertstraat richting Torhout. In 1909 wordt de weg gekasseid. Tot aan de oprichting en uitbreiding van de gemeente Veldegem in 1920 hoort enkel het deel ongeveer tot aan de kruising met de Krombeek (toenmalige grens met Torhout) bij Veldegem.

Op de Atlas der Buurtwegen (1844) en de Ph. Vandermaelenkaart (circa 1850) is geen bebouwing te zien. In het begin van de 20ste eeuw beperkt de quasi aaneengesloten bewoning zich tot aan de Steenovenstraat en verder aan de oostzijde tot aan de Bergenstraat, zoals te zien op de kaart opgesteld door de Duitsers.

Woonstraat met aaneengesloten bebouwing in de dorpskern. Oudste bebouwing, café zogenaamd "'T STROOYHOF" (nummer 70), gaat terug tot "1877" zie jaartal op de zijgevel. Het beeldbepalende, lage café op de hoek met de Stroelputstraat heeft gecementeerde gevels en gewijzigde muuropeningen. De landarbeiderswoning (nummer 69) met grondig aangepaste voorgevel dateert wellicht uit dezelfde periode. Afwisseling van rijwoningen, vrijstaande en halfvrijstaande huizen. Een aantal woningen uit het interbellum met typerende betonnen lateien (nummers 21, 25, 30-32) en verder vooral uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Ten zuidoosten sedert 1988 aanpalende verkaveling van de wijk Steenoven (zie Steenoven).

Vanaf de Bergenstraat verspreide en landelijke bebouwing, meestal vernieuwd of aangepast in de tweede helft van de 20ste eeuw. Het dieper gelegen nummer 100 en nummer 104 staat op de militaire stafkaart van 1861, herzien in 1911. Nummer 106 dateert uit het interbellum.

Nummer 107 is een achterin gelegen geheel van een hoeve en moderne woning. De hoeve gaat terug tot voor de opmaak van het primitief kadasterplan (circa 1830) en ligt dan op de wijk Rooseveldhoek op toenmalig grondgebied Torhout. Het kadaster registreert in 1860 de afbraak van de woning, er wordt een stal, schuur en een nieuw huis gebouwd (zie huidig). Circa 1961 en 1969 volgen nog enkele wijzigingen en worden enkele landgebouwen toegevoegd. De moderne woning dateert vermoedelijk van 2003. Boerenhuis met opkamertravee aan de achterzijde, aangepaste muuropeningen aan erfzijde. Moderne, lage woning onder platte daken en op onregelmatige plattegrond, witbepleisterde muren doorbroken door rechthoekige vensterpartijen.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1860/4, 1961/12, 1969/16.
  • DENYS B., De eerste achttien jaren van Veldegems zelfstandigheid (1921-1939). Veldegem tijdens het interbellum: een brok emo-geschiedenis, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 26, nr. 2, 2005, p. 47.
  • RAMON A., LEROY P.J. (ed.), Gebouwen en wegen: enkele belangrijke realisaties, in LEROY P.J., Vier maal een is vijf. Terugblik op 25 jaar fusiegemeente Zedelgem, Zedelgem, 2003, p. 89.
  • PYCK M., De historiek van de Torhoutse straten en straatnamen. Deel I: Het agrarisch gebied ten O. en N.O. van het stadscentrum, in Jaarboek van de Geschied- en Heemkundige kring Het Houtland, Torhout, 1976, p. 17.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien