Afgesneden deel met bochten van het oud tracé van de rijksweg Gent-Eeklo-Brugge. Grensstraat met Waarschoot in de oude wijk Beke, aanvangend bij Bekebrug over de Lieve (zie ook gemeente Waarschoot, Beke). Het gehucht Beke werd in 1930 op initiatief van pastoor J. Schoorman van Waarschoot erkend als hulpparochie (deels op Waarschoot en deels op Zomergem). Kort nadien kreeg Beke zijn eigen kerkgebouw op grondgebied Zomergem, op een perceel halverwege de Oude Staatsbaan naast de Priemwegel en de vrije kleuter- en gemengde lagere school (Oude Staatsbaan nummer 64).
Niet ver van elkaar en nabij de Grote Baan stonden in de 19de eeuw twee oliemolens. De ene, de houten oliewindmolen van Berlare, werd al vermeld in 1642; afgebroken in 1907.
DE VOS A., Geschiedenis van Waarschoot, Waarschoot, 1990, deel II, p. 303-308.
Inventaris van de wind- en watermolens in de Provincie Oostvlaanderen, in Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oostvlaanderen, 1961, Tweede Band Gent, 1962, p. 189.
RYCKAERT M., Het bedrijfsleven te Zomergem, in Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek nr. 36, 1985, p. 167-168.
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n5, Brussel - Turnhout. Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)