Oorspronkelijk was de hele wijk ten zuiden van de Looierstraat genaamd De Loeren, naar de leerlooiers die er zich vestigden (oudste vermelding 1340) en het water van de Jeker gebruikten voor hun looierijen. Waarschijnlijk werd hun buurt reeds in de 14de eeuw met een aarden wal verdedigd; toen de stadsmuur in 1467 door de Bourgondiërs na de slag van Brustem was afgebroken werd het Leurenkwartier in de 16de eeuw in de nieuwe omwalling opgenomen en van een poort voorzien (vermeld in 1593): de Loerepoort.
Tot 1950 liep de Jeker open door de straat; dan wordt hij overwelfd. In die periode verdwijnen ook de hier gelegen Leerlooiersmolen en de laatste leerlooierijen. Hoewel de bebouwing thans fragmentarisch geworden is behield ze op sommige plaatsen haar kenmerken van ambachtswijk.
BAILLIEN H., Het Leurenkwartier en de zuidelijke stadsverdediging van Tongeren, (Het Oude Land van Loon, 9, 1954, p.105-113).
CHRISTIAENS P., Een sfeerbeeld van Tongeren zo'n halve eeuw geleden, in: 2000 jaar Tongeren. 15 vóór Chr. tot 1985, Hasselt, 1988, p.173.
Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van VANTHILLO C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n1, Brussel - Turnhout. Auteurs: Schlusmans, Frieda Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)