Rechte straat ten oosten van de Onze-Lieve-Vrouwkerk, van de Bruidstraat tot de Zomerloosstraat. Tracé en naam reeds aangeduid op het 'Plan der Stede en Graefschap van Ghistel, getrokken uit den ommelooper gemaekt in 1678'. Naamgeving refereert naar het eind jaren 1830-begin jaren 1840 verdwenen kasteel ten zuiden van de kerk. Lintbebouwing met breedhuizen onder pannen zadeldaken. Aan de oostzijde van de straat, eenheidsbebouwing in spiegelbeeldschema uit de jaren 1920-1930: verzorgde arbeidershuizen (nummers 4-10) en burgerhuizen met nieuw zakelijke inslag (nummers 12-14). Aan de westzijde van de straat, arbeiderswoningen (eind 19de eeuw/ begin 20ste eeuw) van anderhalve bouwlaag.
VRIENDEN VAN HET SINT-GODELIEVEMUSEUM, Et in Flandris de eclessia Gestella, En in Vlaanderen over de kerk van Gistel, Gistel, 1994, p. 157.
Bron: VANNESTE P. met medewerking van DE LEEUW S. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Gistel, Deelgemeenten Moere, Snaaskerke en Zevekote, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL3, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanneste, Pol Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)