Korte straat van het kruispunt Brugge-/ Stations-/ Weststraat tot de Oostrozebekestraat, waarvan ze in het verlengde ligt. Voor 1889 deel uitmakend van laatst genoemde straat; naamsverandering als eerbetuiging aan gravin de Montblanc die zich heeft ingezet voor het verbreden van de straat en het aanleggen van voetpaden. Straat met recht tracé; reeds in de 18de eeuw met een hoge bebouwingsgraad zie Ferrariskaart (1770-1778). Bij de aanleg van de Markt in 1970, sloop van de huizen aan de zuidzijde. Van 1898 tot 1919 vergaderde de gemeenteraad in herberg "Het Damberd" (nummer 11); in de jaren 1960 verbouwd tot een grootwarenhuis, sinds tweede helft jaren 1990 leegstaand.
Lintbebouwing met. handels- en dienstenpanden. Cafés "Den Hert" (nummer 3), "Middenstandshuis" (nummer 13). Nummer 17 aan de hoek met Schoolstraat: "Café Riva"; hoekpand uit het vierde kwart van de 19de eeuw getypeerd door afgeschuinde hoektravee met bekronend getrapt dakvenster.
Doorsnee-architectuur uit het vierde kwart van de 19de eeuw / eerste kwart van de 20ste eeuw; drie à vier traveeën en twee à drie bouwlagen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat). Bakstenen lijstgevels, sporadisch beschilderd. Tevens recente appartementsbouw (nummer 1, rechts ervan).
VERSCHEURE A., Ingelmunster na de Franse Revolutie, Ingelmunster, 1999, p. 176.
Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout. Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)