Prinses Stefanieplein

Beschrijving

Rechthoekig plein ten noordwesten van de Koninginnelaan; pendant van het driehoekige Prinses Clementinaplein ten zuidoosten. Zogenaamd naar dochter Leopold II. Aanleg kadert in de verdere westelijke stadsuitleg aansluitend bij de eerste fase volgens plan van L. Crépin van 1867; de vanaf 1889 aangelegde Koninginnelaan wordt verfraaid met twee hogergenoemde squares naar ontwerp van landschapsarchitect E. Lainé. Persoonlijke tussenkomst van Leopold II in selectie kandidaat-kopers en behandeling bouwaanvragen. Concentrische parkaanleg met graspartijen, bomen, bloemenperken, paden en zitbanken.

Oorspronkelijke rijbebouwing id est eclectische burger- en herenhuizen uit eind 19de eeuw - 1915 aan noord-, oost- en zuidzijde; op enkele uitzonderingen na, vanaf jaren 1960 vervangen door appartementsgebouwen met zeven bouwlagen en terugwijkende dakverdieping. Omzoomde voortuintjes nu ook veelal verhard en/of opgenomen in de stoep.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda