Guldenberg

Beschrijving

Van de kaai naar de Gorterstraat. De landrug die nabij de Werf in de Schelde liep vertoonde verschillende hoogten, zie "Koraalberg", "Bloedberg". Over de juiste oorsprong der naam "Guldenberg", reeds vermeld in 1317, is niets met zekerheid bekend. Aanvankelijk was het een dicht bebouwde vierkante plaats, door middel van steegjes met de omliggende straten verbonden. In 1867 werden saneringswerken uitgevoerd; 122 huizen om en rond de Guldenberg werden onteigend. Nu, braakliggend terrein omzoomd door twee benzinestations en enkele verkrotte huizen.

Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek