Bij de herstelling van de grondverlichting rond de Sint-Kwintenskerk werd menselijk botmateriaal aangetroffen. Dit botmateriaal lag niet meer in situ, de grond in de sleuf was al eens geroerd bij de plaatsing van de verlichting en riolering in het verleden. De vondst van het botmateriaal maakt wel duidelijk dat het kerkhof na opgave niet diep geruimd werd, mogelijk werden enkel de grafstenen weggehaald.
De vondst van een deeltje van een bakstenen metselwerk met daaronder een kleine holte duidt mogelijk op een oude grafkelder of crypte, maar mogelijk is het ook de onderkant van een ondiepe fundering. Omdat er zich al grond in de holte bevond, werd afgesproken om het putje gewoon terug op te vullen met de grond die eruit kwam. Doordat hier geen verkeer mogelijk/toegelaten is, wordt het metselwerk zo terug veilig in situ bewaard.
Auteurs: Van Ransbeeck, Lisa
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Beschrijving:
Bij de herstelling van de grondverlichting rond de Sint-Kwintenskerk werd een deeltje van bakstenen metselwerk aangetroffen met daaronder een kleine holte. het betreft mogelijk een oude grafkelder of crypte, maar mogelijk is het ook de onderkant van een ondiepe fundering. Het metselwerk werd in situ bewaard.
Beschrijving:
De eerste zekere vermelding van de Leuvense Sint-Kwintenskerk langs de Naamsestraat dateert van 1222. Volgens sommige auteurs was hier al van in de 11de of 12de eeuw een bidplaats gewijd aan SintKwinten. In 1252 werd Sint-Kwinten één van de 5 zelfstandige parochies van Leuven. De onderste geledingen van de westtoren en de aanleunende zijbeuken dateren uit de eerste helft van de 13de eeuw. Vanaf de 15de eeuw werd ze omgebouwd tot een laatgotische kerk. In de 16de eeuw werden het schip overwelfd en de sacristie opgetrokken tussen koor en zuidelijke dwarsarm. In de 17de eeuw werden het inkomportaal en de lage aanbouw tegen de oostzijde van de noordelijke dwarsarm gebouwd. In de late 18de eeuw werd de lagere bijsacristie bijgebouwd. De kerk werd gerestaureerd op verschillende momenten in de 20ste eeuw.
Beschrijving:
Het kerkhof van de kerk werd in het verleden geruimd, dit wil zeggen dat er geen bovengrondse aanduidingen van de graven meer zichtbaar zijn. De kerk wordt omgeven door een grasplein met aan de rand enkele struiken en boompjes. Rondom de kerk loopt een kasseipad.
Bij de herstelling van de grondverlichting rond de Sint-Kwintenskerk werd menselijk botmateriaal aangetroffen. Dit botmateriaal lag niet meer in situ; de grond in de sleuf was al eens geroerd bij de plaatsing van de verlichting en riolering in het verleden. De vondst van het botmateriaal maakt wel duidelijk dat het kerkhof na opgave niet diep geruimd werd; mogelijk werden enkel de grafstenen weggehaald.
Het beendermateriaal werd gewassen en verpakt volgens de regels van de kunst en wordt bewaard in het onroerendergoeddepot van de provincie Vlaams-Brabant onder projectcode 2024B163. Zo is het ensemble beschikbaar voor verder onderzoek als in de toekomst andere delen van het grafveld onderzocht zouden worden.
Beschrijving:
demi-gros van Filips de Schone