Het onderzoek naar aanleiding van de toevalsvondst gebeurde niet in ideale omstandigheden. De werkputten omvatten slechts een klein deel van het terrein waardoor het moeilijk was de aangetroffen sporen te begrijpen laat staan een chronologisch overzicht te krijgen van de sporen die werden aangesneden.
We weten dat het deel van de Mechelsestraat waar het onderzoek plaatsvond vanaf oudsher een belangrijke verkeers- en handelsader, uitvalsweg was en een van de vijf hoofdassen van Leuven waarlangs zich van oudsher door de aanwezigheid van de Dijle, brouwerijen vestigden. Ook de historische kaarten en beschrijvingen van de Mechelsestraat laten duidelijk zien dat er veel activiteit en bewoning was.
De talrijke muurresten die we aantroffen bij dit onderzoek moeten dus toebehoren aan historisch gekende brouwerijen, werkplaatsen en woningen van deze brouwers. Ook al werden er later industriële gebouwen opgetrokken door de brouwerij Artois. Door het beperkte onderzoek kan hierover weinig gezegd worden, laat staan dateren. Al de andere bewoningssporen zoals kuilen, de waterput en de verschillende lagen behoren waarschijnlijk tot de erven en tuinen achter de bebouwing aan de oostzijde van de Mechelsestraat. Sommige van deze sporen lijken zelfs ouder te zijn dan de
muurresten.
Er zijn ruwweg drie fasen te herkennen, oudere sporen, laat- en postmiddeleeuwse en recente industriële sporen.
Auteurs: Jansen, Isabelle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Is deel van
Historische stadskern van Leuven
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Mechelsestraat 166 [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/210754 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.