Voormalige Bogaardenklooster

Beschrijving

Na de opheffing van het klooster in 1796 werden in de gebouwen achtereenvolgens een katoenspinnerij, een college, een militair hospitaal, een kazerne, sociale woningen en een sigarenfabriek ingericht. In 1975 brak een schoenenfabrikant een groot deel van het complex af, van het oorspronkelijke Bogaardenklooster resten nu enkel nog het hoofdgebouw uit 1714 en de aanpalende poort in de Begijnenstraat.

Auteurs: Jansen, Isabelle

Begravingen

Datering: late middeleeuwen
Typologie: inhumatiegraven, vlakgraven

Beschrijving:
66 begraven individuen
vanaf 1281
13de eeuw

Grondsporen

Typologie: greppels, kloosters, kuilen, muurresten, paalkuilen

Beschrijving:
Bij het archeologisch proefsleuvenonderzoek van 2008 kwamen sporen tevoorschijn van het eerste klooster: een bakstenen muurfundering en een massieve ijzerzandstenen muurfundering die de oostelijke grens van het domein markeerde.
Archeologisch onderzoek mei-oktober 2009:
bijkomende resten van het Bogaardenklooster: vermoedelijke kapel, tuinzone en bebouwing rondom het klooster
vanaf 1281
13de eeuw

Lithische artefacten

Datering: steentijd
Typologie: archeologische objecten, losse vondsten
Materiaal: lithisch materiaal
  • Archeologische opgraving Bogaardenklooster
    • Bron: Trommelmans, R., Maesen, K., Van Ransbeeck, L., Wyns, G. & Acke, B. 2011: Archeologische opgraving Bogaardenklooster Diest (prov. Vlaams-Brabant). Basisrapport - februari 2011, onuitgegeven rapport, NV Ezeldijk