Vooronderzoek Hasselt Begijnhof

Beschrijving

In het kader van een herinrichting van de Begijnhof site en de kerkruïne werd een archeologisch vooronderzoek met ingreep in de bodem uitgevoerd. De locatie van de proefsleuf en de proefputten werd gekozen op basis van een analyse van de impact van de werken. In de sleuf werden zoals verwacht de muurresten en funderingen van de kerk aangetroffen. In totaal werden vijf sporen aangetroffen. Twee ervan zijn gerelateerd aan vroegere bodemopbouw, vermoedelijk een oude cultuurlaag met eronder een uitlogingshorizont. Binnen de kerk werd een ophogingspakket vastgesteld en onderin een greppel. De greppel liep door onder de fundering van de kerk en in coupe was de greppel 10 cm diep. De kerkfundering zelf is 2 m dik en gingen tot 1,20 cm onder maaiveld.

Auteurs: Vanderhoydonck, Ingrid

Greppel