waarneming

Halfmaartstraat

archeologisch element
ID
981341
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/981341

Beschrijving

Tijdens het bureauonderzoek werd vastgesteld dat er ter hoogte van de Halfmaartstraat zich in het verleden een kerkhof bevond, behorend tot de Sint-Geertruikerk. Bij het onderzoek met ingreep in de bodem werd het kerkhof vastgesteld ter hoogte van een deel van de groenzones rond de kerk. De verstoring door de diepe rioleringswerken ten noorden van de kerk werd aangetroffen in een deel van de groenzones en ter hoogte van de parkeerplaatsen. Op basis van de ingezamelde artefacten kan er geen uitspraak gedaan worden over de datering van de aangetroffen graven.


Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Stad Leuven

Kelder

Typologie: bouwmaterialen, kelders, muurresten, puinlagen
Materiaal: aardewerk, natuursteen
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Er werd een muur dat deel was van een kelder aangetroffen. Deze oostwestgerichte muur van 27cm breed is opgebouwd uit bakstenen van 27x12x6,5cm en een lichtgelig grijze kalkmortel met kalkstippen. De muur bevindt zich op 19,72m TAW, ca. 50cm onder maaiveld en is bezet met een wit-blauwige kalkmortel aan de zuidzijde, aan de noordzijde werd geen bezetting waargenomen worden. In de lagen bij de keldermuur bevonden zich grote stukken bewerkte natuursteen. De keldervulling bestond uit recente vondsten: industrieel vervaardigde dakpannen…

Kerkhofgrond

Datering: nieuwe tijd
Typologie: ophogingslagen
Context: losse vondsten
Materiaal: aardewerk, bot (menselijk), steengoed
Gebeurtenis:

Beschrijving:
In de kerhofgrond, de laag boven het eerste archeologische niveau, werd roodgeglazuurd aardewerk, roodgeglazuurd bouwmateriaal, steengoed, faience, witbakkend aardewerk en aarderwerk met groen glazuur aangetroffen. Daarnaast werd er ook menselijk botmateriaal aangetroffen.

Kerkhofonderdeel

Datering: nieuwe tijd
Typologie: kerkhoven
Materiaal: aardewerk, bot (menselijk), steengoed
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Bij het proefputtenonderzoek werden vooral delen van grafstructuren aangetroffen: grafkuilen, kistaflijningen, kisten en menselijke resten in anatomisch verband. Binnen twee grafcontexten werden scherven rood geglazuurd aardewerk en steengoed aangetroffen.


Relaties

  • Is deel van
    Historische stadskern van Leuven

  • Is gerelateerd aan
    Parochiekerk Sint-Geertrui


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Halfmaartstraat [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/981341 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.