Twaalfgemetenbos

Beschrijving

Bij illegale metaaldetectie werden stoffelijke resten en oorlogsmunitie gevonden. De politie werd erbij gehaald. Zij meldde de vondst aan het agentschap. De berging van de gesneuvelde gebeurde binnen de raamovereenkomst toevalsvondsten met WOI-gesneuvelden.

De gesneuvelde militair die in 2019 werd opgegraven in het Twaalfgemetenbos kan op basis van de vondstlocatie en zijn uitrusting geïdentificeerd worden als een Britse militair die diende bij het Royal Army Medical Corps. Het was niet mogelijk om nader te bepalen voor welke specifieke eenheid binnen het RAMC hij diende.

Op basis van de vondstlocatie en het vondstmateriaal dat bij en rond hem werd aangetroffen, moet hij gesneuveld zijn tussen 7 juni 1917 en 29 april 1918. De militair was tussen 19 en 22 jaar oud op het moment dat hij stierf. Het fysisch-antropologisch onderzoek leverde bewijzen op voor een mogelijke doodsoorzaak. Verschillende peri-mortem breuken wijzen namelijk in de richting van een explosietrauma. Hij bleef na zijn overlijden achter in een bomkuil; het is echter niet te achterhalen of hij ter plaatse is gesneuveld of door zijn strijdmakkers in de bomkrater is gelegd.

Auteurs: Vanhoutte, Sofie; Verdegem, Simon

WO I sporen

Datering: WO I
Typologie: bomkraters, bunkers, kleding en -accessoires, loopgraven, sieraden, vaatwerk, wapens en munitie, werktuigen
Materiaal: beton, bot, bot (menselijk), glas, hout, katoen, koper, kunststof, leer, metaal, nikkellegering, papier, tin, wol, zilver

Beschrijving:
Fragmenten van de houten duckboards die vermoedelijk in verbinding stonden met de bunkertoegang.
Houten loopplanken maakten deel uit van een loopgraafstructuur met een zigzagverloop dat vanuit het noordwesten naar het zuidoosten langs de bunker passeerde.
De gesneuvelde lag in een bomkrater met een laag beton erover. Hij lag op zijn buik, licht naar zijn linkerzijde gekeerd, met de benen in een hoek schuin naar boven uitstekend. De onderbenen bevonden zich onder het beton in de zuidelijke helft van de bomkrater. Aangezien zijn schoenen deels in dat beton vastzaten, is zijn lichaam vóór het beton in de bomkrater terecht gekomen zijn. Daarenboven lag zijn rechterbovenbeen lag niet meer in verband; en werd zijn rechterheup werd niet teruggevonden. Vermoedelijk is een verplaatsing van het lichaam, door het – verder wegzakken in de krater, – een oorzaak hiervoor.
Het vondstenensemble omvat enerzijds de objecten die op het lichaam – en in de directe omgeving – werden aangetroffen. Het betreft hier in hoofdzaak de onderdelen van een militair uniform met een beperkte hoeveelheid uitrustingsstukken en enkele persoonlijke voorwerpen. Op basis van bepaalde delen van deze uitrusting kan gesteld worden dat deze moeten dateren van ten vroegste 1917. Andere elementen wijzen er dan weer duidelijk op dat het om de uitrusting van een soldaat uit het Royal Army Medical Corps gaat.
Anderzijds werd een nog grotere hoeveelheid aan vondsten aangetroffen bij het aanleggen van de werkput rond het lichaam. Deze vondsten bevonden zich in hoofdzakelijk in de bovenste opvullingspakketten.