Hertogensite 1

Beschrijving

Tijdens het archeologisch onderzoek werden in totaal 3 sporen en 9 muurresten aangetroffen en geregistreerd. De sporen kunnen globaal in volgende categorieën opgedeeld worden, nl: greppel en sleuf voor een afvoeringsbuis. Slechts één muur lijkt te dateren van vóór 1700. In totaal werden overblijfselen van 10 menselijke skeletten aangetroffen. Rond de skeletten kon geen aflijning waargenomen worden.

Historische bronnen vermelden dat het terrein in 1372 door hertogin Johanna van Brabant werd geschonken aan de Onze-Lieve-Vrouwebroeders om er een klooster in te richten. Drie jaar later werd op deze locatie een nieuwe kapel gebouwd, die tot de Franse periode (1794-1814) bewaard bleef. Vermoedelijk is de aangetroffen begraving dan ook afkomstig van dit klooster en dateert ze derhalve van na 1372-75.

Slechts 2 scherven aardewerk werden tijdens het onderzoek blootgelegd. Het betreft één scherf roodbakkend en één scherf witbakkend aardewerk. Beide scherven dienen in de 14de eeuw gedateerd te worden.

Tijdens het onderzoek werden in totaal 58 metalen puntvondsten geregistreerd. Het betreft voornamelijk munten, kledingaccessoires en gebruiksvoorwerpen.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ARCHEBO bvba

Inhumatiegraven

Datering: late middeleeuwen
Typologie: bevestigingselementen, inhumatiegraven, kleding en -accessoires, vaatwerk
Materiaal: aardewerk, bot (menselijk), metaal

Beschrijving:
De graven lagen grotendeels georiënteerd volgens de gangbare Katholieke west-oost traditie, waarbij het lichaam languit op de rug werd begraven, met hoofd naar het westen. Er
werden geen contouren van kisten of graven waargenomen worden. Wel werden er tijdens het blootleggen van de skeletten enkele handgesmede spijkers alsook een beurgesp en naald, aangetroffen. Op basis van de vondsten kan de begraving in de late 14de of 15de eeuw gesitueerd worden.
1 individu lijkt onthoofd te zijn.

Muurresten

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd
Typologie: greppels, muurresten
Materiaal: natuursteen

Beschrijving:
In het derde vlak konden twee greppels waargenomen worden. De twee sporen bevatten geen dateerbaar materiaal. Hiernaast werd in dit vlak ook een muur in natuursteen waargenomen. Vermoedelijk dateren deze archeologische resten uit de laat- tot post-middeleeuwse periode.

Puntvondsten

Typologie: kleding en -accessoires, munten, uitrusting voor dieren, werktuigen
Materiaal: koperlegering

Beschrijving:
Binnen het tijdens de opgraving aangetroffen ensemble konden slechts 4 munten met zekerheid gedetermineerd worden. Het betreft een dubbele Mijt van Willem I de rijke voor Namen, twee dubbele Mijten van Willem II voor Namen en een Sterling van Jan de Blinde geslagen te Méraude voor Luxemburg. Hiernaast bevinden zich ook tal van Maaslandse imitaties die niet nader konden toegeschreven worden, tussen het ensemble. Het handelt in dit geval onder meer om een (Maaslandse) imitatie van een Dubbele Mijt van Willem II, graaf van Namen, een mogelijke dubbele Mijt op naam van Willem II van Sombreffe voor Rekem, twee imitaties of vervalsingen van een sterling en een imitatie van een Mijt van Lodewijk van Nevers, graaf van Vlaanderen.
Gespen
Stylus

Recente sporen

Datering: nieuwste tijd
Typologie: beerputten, infrastructuur voor waterbevoorraading en -afvoer, muurresten, waterputten
Materiaal: aardewerk, cement

Beschrijving:
Het muurwerk dat werd blootgelegd in het eerste vlak dient in de 19de of 20ste eeuw gedateerd te worden. Het betreft een bakstenen beerput die aan de binnenzijde bezet was met cement, een muur, bakstenen goot en waterput. Ook het spoor dat in het eerste vlak werd aangetroffen kent een recente oorsprong; in de vulling werd een plastic buis aangetroffen.
In het tweede vlak werden een bakstenen goot en vergaarbak en twee muurtjes aangetroffen.