Havenkant

Beschrijving

Een door veen afgedekte afzetting werd gedateerd met behulp van OSL in het finaal-paleolithicum/vroeg-mesolithicum. De afdekkende veenlaag dateert uit het neolithicum.

2 kuilen zijn te dateren in de late middeleeuwen/nieuwe tijd op basis van het weliswaar beperkte vondstmateriaal.

De loop van een oude Dijlearm is op de kaart van 1775 aangeduid met stippellijn. Een vondstenrijke laag (vaatwerk, leer, dierlijke botten, …) maakt deel uit van deze in het midden van de 18de eeuw gedempte Dijlearm. De datering van de vondsten (ruim te situeren in de late middeleeuwen/nieuwe tijd) past in deze hypothese.
Een muur kan geïnterpreteerd worden als een kademuur. Deze muur situeert zich op de zuidgrens van de in stippellijn weergegeven oude Dijlearm. Mogelijk werd de loop van de Dijle op een gegeven moment gemonumentaliseerd/ingeperkt door deze muur.

Recentere sporen relateren aan de havenloodsen en een brouwerij.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Studiebureau Archeologie

Gedempte Dijlearm

Datering: 16de eeuw, 17de eeuw, eerste helft 18de eeuw, late middeleeuwen
Typologie: ambachtelijke objecten, kaaimuren, kleding en -accessoires, puinlagen, recreatieve objecten, uitrusting voor dieren, vaatwerk, vondstenconcentraties, waterputten
Materiaal: aardewerk, dierlijk en menselijk materiaal, hout, leer, natuursteen, pijpaarde

Kuilen