Bij nutswerken aan de Brusselsestraat werden onder de stoep enkele archeologische elementen gevonden. Een deel van de Biestpoort van de eerste stenen stadsomwalling uit de middeleeuwen werd onderzocht. De exacte contour van dit deel van de poort kon niet vastgesteld worden. Aan de westzijde is het fragment verstoord door een betonnen element. Aan de oostzijde lijkt zich een parament van ijzerzandsteen te bevinden. Deze ijzerzandstenen zijn bepleisterd, dit heeft wellicht te maken met een oude riolering die later geplaatst werd. Het is niet duidelijk of de riolering tot net tegen de ijzerzandstenen van de structuur werd aangelegd, of dat de ijzerzandstenen deels uitgebroken (verzaagd) werden om de riolering te plaatsen. Vermoedelijk gaat het om het eerste en werd de riolering tot tegen de Biestpoort geplaatst.
Het onderzochte deel van de Biestpoort maakt het mogelijk om het primitief kadaster van 1813 ter hoogte van de Biestpoort exacter te georefereren. Op basis van deze toevalsvondst lijkt de poort iets meer naar het oosten te liggen dan verwacht. Archeologisch onderzoek de komende jaren van het aanpalende perceel en de wegkoffer zal hier meer duidelijkheid in brengen.
Meer naar het oosten bevindt zich een fragment van een noord-zuidgerichte oude gemetste riolering. Daarnaast ligt een architecturaal fragment mogelijk van lijstwerk uit een plafond uit de 19de of 20ste eeuw. Vermoedelijk kwam dit in de bodem terecht bij afbraakwerken van het ziekenhuis in de 20ste eeuw.
Alle vondsten kunnen in situ bewaard blijven. De structuren werden afgedekt met een folie en de kabels werden hierop gelegd. Bij het fragment van de Biestpoort werd een klein deel van de hoogst gesitueerde natuurstenen weggehaald, zodat de kabels op 40 cm onder stoep konden geplaatst worden. De rest van het fragment werd ook bewaard in situ.
Auteurs: Van Ransbeeck, Lisa
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)