Portaelsstraat 9

Beschrijving

Bij infrastructuurwerken ten noorden van de O.L.V. van Goede Hoopkerk werd het historische kerkhof aangesneden. Enkele maanden voordien werd ten zuiden van de kerk een opgraving uitgevoerd. De opgraving in de Portaelsstraat sluit hierbij aan en beide zullen in één keer verder worden bestudeerd.

De archeologische opgravingen gebeurden ter hoogte van het Heldenplein en de Portaelsstraat. Beide liggen grotendeels binnen het historische kerkhof. Bijna alle sporen zijn met het funeraire karakter van de site te linken. Momenteel is duidelijk dat het kerkhof in gebruik was tot 1875. Enkele kerkhofmuren die een eerste inzicht geven over de afbakening van het kerkhof kunnen gedateerd worden van voor 1874. Een oudere kerkhoffase in het noordwesten van het kerkhof is na 1777 in onbruik geraakt. De eerste begravingen kunnen uit de 14de eeuw afkomstig zijn. Er zijn voorlopig geen indicaties dat er nog oudere begravingen aanwezig waren. In ieder geval zijn er in totaal 223 individuen opgegraven die informatie opleveren over een periode van meer dan 500 jaar.

De reeds voorlopig bestudeerde populatie bestond uit zowel mannen, vrouwen als kinderen van alle leeftijden. Het gaat duidelijk om een christelijke begraafplaats, gezien de locatie rond de O.L.V. kerk, de doorgaans traditionele west-oost oriëntatie van de graven, het gebruik van houten kisten en over het algemeen weinig grafgiften. Toch zijn er enkele afwijkingen op de norm, waaronder het meegeven van een munt in het graf en tegengestelde graforiëntaties dat nader onderzoek verschaft. Duidelijk is wel dat er minstens vier faseringen tussen de begravingen zijn, afgeleid van de verschillende door- en oversnijdingen tussen de grafcontexten. Alhoewel de meerderheid van de graven enkelvoudige begravingen zijn, was er ook sprake van meervoudige en collectieve begravingen.

Oudere sporen voorafgaand aan het kerkhof zijn schaars. Een deel van een oude waterloop is te dateren voor de kerkhofafbakening van 1777 en wellicht ook ouder dan de historische kaarten uit de 16de eeuw. Mogelijk is dit een deel van een voorgaande afbakening van het kerkhof of van de oude ligging van de Zenne, wat goed zou aansluiten bij het landschappelijk karakter van het onderzoeksgebied, op de rand van de Zennevallei.

Auteurs: Dolman, Nandy; Vynckier, Geert

Gracht