Het College

Beschrijving

Op woensdag 17 april 2024 werd een proefputtenonderzoek uitgevoerd ter hoogte van het College te Vilvoorde. Tijdens het proefputtenonderzoek zijn antropogene sporen aangetroffen die enerzijds terug te brengen zijn tot het bouwrijp maken van het terrein en de latere bouw van de klassenvleugel in het onderzoeksgebied en die anderzijds mogelijk in verband kunnen worden gebracht met de vroege bewoning langs de Mechelsestraat. Het oorspronkelijke bodemprofiel was volledig vergraven. De bodem bestond uit vochtig zandleem. In de C-horizont kon een gelaagdheid onderscheiden worden, die mogelijk tot stand is gekomen door beek-/rivierafzettingen.
In totaal zijn er drie spoornummers uitgedeeld aan een funderingsmuur, een nivelleringslaag en een kuil/laag. Er werden geen vondsten aangetroffen in deze sporen. Op basis van historische kaarten en een kelderplan van de gesloopte klassenvleugel in het onderzoeksgebied fase 1 kunnen de funderingsmuur en nivelleringslaag in de (sub)recente periode geplaatst worden. De kuil/laag die hieronder werd aangetroffen, dateert op basis van stratigrafie vermoedelijk uit de (late) middeleeuwen/nieuwe tijd en kan met historische bebouwing met achtererven in verband worden gebracht. Er is echter geen daterend vondstmateriaal om dit te staven.

Auteurs: Cleda, Benedicte
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: J. Verrijckt bvba