Gemeentehuis van Nokere en herberg

Beschermd monument van 09-02-2002 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Kruishoutem
Deelgemeente Nokere
Straat Nokeredorpstraat
Locatie Nokeredorpstraat 26 (Kruishoutem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/45017/122.1
  • 4.01/45017/208.1
  • OO002643

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Gemeentehuis van Nokere en herberg

Nokeredorpstraat 26, Kruishoutem (Oost-Vlaanderen)

Huidig classicistisch gebouw van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, volgens jaaranker in rechter zijgevel van 1781, tot 1974 onder meer dienst doende als gemeentehuis. Twee rechter traveeën met vroeger winkeltje in 1959 gesloopt voor baanverbreding.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het voormalige gemeentehuis en herberg van Nokere zijn beschermd als monument.

Waarden

De herberg en het voormalig gemeentehuis zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Het algemeen belang van de site van de dorpskom van Nokere wordt als volgt gemotiveerd: binnen Kruishoutem is de dorpskom van Nokere één van de vier haast intact behouden voorbeelden van kasteeldorpen met tot de Middeleeuwen teruggaande historische band tussen de kerk met kerkhof, de pastorie en het kasteel met tot op heden behouden tastbaar erfgoed van een uitzonderlijke kwaliteit, visueel met elkaar verbonden door de kasteeldreef en het dorpspleintje met een aantal representatieve gebouwen die een onlosmakelijke band hebben met de parochiale en lokale geschiedenis van het dorp.

historische waarde

sociaal-culturele waarde

De herberg, Nokeredorpstraat 26, werd gebouwd op grond van het kasteeldomein en vormt een essentieel onderdeel van het dorpspleintje.

artistieke waarde

Het pand Nokeredorpstraat 26 is een typisch voorbeeld van 18de-eeuwse landelijke dorpswoning met stedelijke allure en vormt een visuele eenheid en afsluiting van het dorpsplein van Nokere.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.