Beschermd monument

Klooster van de Geschoeide Karmelieten: Drongenhof en kapel van refugiehuis van Norbertijnerabdij Drongen

Beschermd monument van tot heden

ID
10283
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10283

Besluiten

Drongenhof of klooster der geschoeide karmelieten
definitieve beschermingsbesluiten: 08-07-1970  ID: 572

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het klooster van de geschoeide karmelieten is beschermd als monument. De bescherming omvat het Drongenhof (Gedeelte van het klooster van de geschoeide karmelieten gelegen aan de Vrouwebroerstraat) en de kapel van het refugiehuis van de Norbertijnerabdij te Drongen (Gelegen aan de gelijknamige straat Drongenhof).

Het Drongenhof maakt deel uit van het klooster van de geschoeide karmelieten waarvan zowel de kerk, het voormalig ziekenhuis, de ontvangstkamers en de woning van de prior beschermd zijn als monument. Deze onderdelen van het klooster (met uitzondering van de kerk) en hun onmiddellijke omgeving werden bovendien afzonderlijk beschermd als stadsgezicht op 20 februari 1980. De kapel van het refugiehuis van de Norbertijnerabdij te Drongen sluit in het oosten aan tegen het klooster van de geschoeide karmelieten.



Waarden

Het Drongenhof of voormalig klooster der geschoeide karmelieten is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

-

historische waarde

-


Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Kapel van refugiehuis van norbertijnenabdij Drongen

Drongenhof 13 (Gent)
Kapel van het voormalig refugiehuis van de norbertijnenabdij van Drongen. Sinds de 14de eeuw zouden de norbertijnen van de abdij van Drongen hier een toevluchtshuis bezeten hebben, in de loop van de 15de eeuw uitgebreid met kapel en klooster. Een nieuwe kapel kwam tot stand in 1607. Sobere, eenbeukige kapel in laat-gotische stijl van zes rechte traveeën met driezijdige koorsluiting, georiënteerd naar het zuiden; uitgewerkt als een bak- en zandsteenbouw.

Is de gedeeltelijke bescherming van

Klooster en kerk van de geschoeide karmelieten

Lange Steenstraat 16-18, Trommelstraat 1, Vrouwebroersstraat 6 (Gent)
De Geschoeide Karmelieten of Onze Vrouwenbroeders vestigden zich te Gent in 1272 en kochten in 1287 het refugium en het erf van de abdij van Cambron in de Lange Steenstraat waar ze hun klooster en kerk bouwden. Het geheel doet zich voor als een complex bestaande uit het Oude Pand met kerk en bijgebouwen uit de 14de tot 18de eeuw zijnde een geheel op onregelmatig grondplan. Het Nieuw Pand daarentegen werd in 1720 opgetrokken rondom een rechthoekige binnenplaats.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.