Fabriek voor zelfbestatigers La Lédoise

De fabriek voor zelfbestatigers La Lédoise te Lede is beschermd als monument.

Waarden

De fabriek voor zelfbestatigers - La Lédoise is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu volkskundige waarde: :
Als bedrijf dat een typisch populair product fabriceerde en leverde met betrekking tot de duivensport die, als volksport, gedurende de eerste drie kwartalen van deze eeuw een zeer grote verspreiding kende onder alle lagen van de bevolking maar vooral onder de werkende klasse.

industrieel-archeologische waarde

Als intact bewaard voorbeeld van een bedrijf voor de productie van fijnmechanische toestellen, dat op het einde van de 19de eeuw werd opgestart, waarbij alle fijnmechanische productiewerktuigen, waarvan een aantal uit de beginperiode dateren, de noodzakelijke materialen en onderdelen nog aanwezig zijn;
Als typisch voorbeeld van een bedrijf waar tot de stopzetting in 1965 op een ambachtelijke manier "constateurs" voor de duiven sport werden geproduceerd die een wereldwijde afzet hadden.

Kerkevijverstraat 13 (Lede)
De eerste constateur, die de registratie van de aankomst van de duif op het hok mogelijk maakte, werd gebrevetteerd en geëxploiteerd door de firma La Lédoise. La Lédoise werd opgericht in 1898. Het atelier van La Lédoise bestaat uit 3 werkplaatsen waarvan er nog twee volledig intact bewaard zijn in de toestand zoals de laatste werknemers het in 1965 verlaten hebben.