Dorpspomp met beeld van Maarten Steyaert

Beschermd monument van 10-11-1995 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Zomergem
Deelgemeente Zomergem
Straat Maarten Steyaertplein
Locatie Maarten Steyaertplein zonder nummer (Zomergem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44080/111.1
  • OO000061

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Dorpspomp met beeld van Maarten Steyaert

Maarten Steyaertplein zonder nummer, Zomergem (Oost-Vlaanderen)

Monumentale hardstenen pomp, ingehuldigd op 8 september 1863 op de plaats van een gemeenschappelijke waterput. Als bekroning van de gedenknaald staat een bronzen borstbeeld van de in Zomergem geboren theoloog Maarten Steyaert, geplaatst in 1991.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De dorpspomp met beeld van Maarten Steyaert is beschermd als monument. De onmiddellijke omgeving van de dorpspomp werd samen met de dorpskom van Zomergem beschermd als dorpsgezicht op 10 november 1995, de dorpspomp maakt geen deel uit van deze bescherming.

Waarden

De dorpspomp met beeld van Maarten Steyaert is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: :
Als voorbeeld van een monumentale openbare pomp van arduin opgericht in 1863 door bouwmeester Edm. Paternotte in het dorpscentrum van Zomergem.
Als monumentale openbare pomp die tevens een herdenkingsmonument is aan de in Zomergem geboren theoloog, primus van de universiteit van Leuven, genaamd Maarten Steyaert (1647-1701), namelijk met obelisk op sokkel bekroond door een borstbeeld van Maarten Steyaert.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.