Beschermd monument

Hoeve met losse bestanddelen Heeckenberch

Beschermd monument van tot heden

ID
11799
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11799

Besluiten

Hoeve Vierschare - Hoeve Heeckenberch
definitieve wijzigingsbesluiten: 19-12-2014  ID: 5657

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De hoeve met losse bestanddelen genaamd Heeckenberchte Sijsele, is beschermd als monument. Met het wijzigingsbesluit van 19-12-2014 worden alle vermeldingen van hoeve zogenaamd Vierschare uit het ministerieel besluit van 16-02-2012 vervangen door hoeve zogenaamd Heeckenberch.



Waarden

Hoeve zogenaamd Heeckenberch is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde


Als zijnde een gaaf bewaard voorbeeld van een hoeve die teruggaat tot 1616 met een opkamer die gebruikt werd als verblijfplaats van de familie de Schieter de Beer en als dusdanig een relict is van leefwijze in deze periode.

historische waarde


Als zijnde een hoeve bestaande uit losse bestanddelen met voorliggende huisweide ingeplant op een site die reeds staat afgebeeld op de kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus (1571), gekopieerd door Pieter Claeissens (1601).
Als zijnde een hoeve bestaande uit gaaf bewaarde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken: het boerenhuis is gedateerd door middel van een fraai uitgewerkte gevelsteen 1616, een vrijstaande schuur van circa 1820 en een voorliggende huisweide aan de straat afgeboord door een gemengde haag.
De onmiddellijke omgeving van deze historische hoeve wordt bepaald door de huisweide met bewaarde aflijning zoals aangeduid op het primitief kadasterplan van circa 1835.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: :
Het boerenhuis 1616 gedateerd door een fraai uitgewerkte gevelsteen bewaart bouwhistorisch interessante elementen zoals onder meer muurvlechtingen en sporen van oudere muuropeningen. De opkamer, voorzien van moerbalken, bevindt zich boven een kelder met tongewelf rustend op getrapte consolestenen. De opkamer is toegankelijk via een trapje ingewerkt in het kelderluik.
De schuur, gebouwd tussen 1832-1834, is typologisch erg herkenbaar als een dwarsschuur met geïntegreerde stalling, poort onder hogere dakoversteek en bewaarde dakconstructie.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Hoeve met losse bestanddelen Heeckenberch

Vierscharestraat 47 (Damme)
Historische hoeve, opklimmend tot de 17de eeuw, zie jaartalsteen "1616" boven voordeur boerenhuis met daaronder het wapenschild van de familie de Schieter de Beer, die volgens archivalische gegevens in 1614 de hoeve aankocht. De familie zou haar buitenverblijf in de opkamer gehad hebben. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen met groen geschilderd schrijnwerk. Boerenhuis opklimmend tot de 17de eeuw, en haaks daarop de 19de-eeuwse schuur, gelegen op groot rechthoekig erf met voorliggende huisweiden, afgezoomd van de straat met een geschoren haag.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen Heeckenberch [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11799 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.