Duitse gedenkmuur in het Praatbos

Oorlogsmonumenten

Duitse gedenkmuur in het Praatbos is beschermd als monument.

Waarden

Duitse gedenkmuur in het Praatbos, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu historische context en militair-historische waarde:
Gedenkteken dat door een Duitse eenheid, vermoedelijk het Lehr Infanterie Regiment, werd opgericht te midden van een bos. Duitse gedenktekens die tijdens de Eerste Wereldoorlog werden opgericht en nog steeds bewaard gebleven zijn, zijn heel zeldzaam. Bovendien wijst het gedenkteken door zijn ligging op de kampementen die er in de omgeving waren ingericht en waarvan er nog sporen terug te vinden zijn, waaronder het vlakbij gelegen Lichtspielhaus (bioscoop).

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.

Duitse gedenkmuur Praatbos

Houtlandstraat (Diksmuide)
Duits gedenkteken dat tijdens de Eerste Wereldoorlog in het Praatbos werd opgetrokken. Het zou gaan om een gedenkteken van het 'Lehr Infanterie Regiment'. Dit kon afgeleid worden uit de combinatie van de resterende letters en het overgebleven kenteken ('Gardestern'). Het gedenkteken zou dateren uit augustus 1916.