Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Het Onze-Lieve-Vrouwhoekje

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Oorlogsoord Onze-Lieve-Vrouwhoekje: torenruïne en omgeving

De bescherming als dorpsgezicht omvat de omgeving van de torenruïne.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de landschappelijke en historische waarde van het dorpsgezicht als volgt werd gemotiveerd:

"Ruïne en omgeving zijn onafscheidbaar: zij zijn de componenten van het oorlogsoord "O.-L.-Vrouwhoekje". Het onbelemmerde uitzicht over de IJzervlakte weerspiegelt nog het strategische belang van deze plaats -het oude kerkhof- tijdens de eerste wereldoorlog. Torenruïne en gedenktekens waaronder de kapel, vormen met de geschiedenis verweven elementen die blijvend herinneren aan de gruwelen van een wereldoorlog."

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Archief Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, Advies bij beschermingsdossier Diksmuide, Omgeving torenruïne Onze-Lieve-Vrouw-Hoekje, 1 april 1993.

Waarden

De omgeving van de torenruïne is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

in casu landschappelijke waarde

Oud Stuivekens (Diksmuide)
Herinneringsoord voor de Eerste Wereldoorlog opgebouwd rond de torenruïne van Oud-Stuivekenskerke. De site bestaat uit de versterkte torenruïne met gedenkplaten en oriëntatietafel, een demarcatiepaal, de gedenkkapel voor Onze-Lieve-Vrouw der Zege met daarrond 41 gedenkzuiltjes voor verschillende regimenten, een obelisk voor het 5de regiment Lansiers en een gedenkzuil voor het 1ste en 2de bataljon Karabiniers-Wielrijders. Tenslotte een gedenkkapel voor Georges Delacave en de gesneuvelden van de streek.