Zillebeke Churchyard

Britse militaire begraafplaatsen

De Britse militaire begraafplaats Zillebeke Churchyard te Zillebeke, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Zillebeke Churchyard, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu historische context en militair-historische waarde:
Ereperk met enkele van de vroegste militaire oorlogsdoden uit de Salient. Zeker aan het begin van de oorlog werden kerkhoven vaak gebruikt als begraafplaats voor militairen. Enkele Franse graven werden na de oorlog verwijderd. Omdat hier veel hogere officieren liggen, die vaak tot de adel behoorden, wordt ook wel eens gesproken van Aristocrats Cemetery. Heel uitzonderlijk is bovendien dat er 2 particuliere graftekens staan in plaats van de gebruikelijke headstone (typisch Brits grafzerk).

artistieke waarde, historische waarde

Dit ereperk werd ontworpen door W.H. Cowlishaw en bevat naast de klassieke headstones 2 private graftekens. Het grasperk wordt deels omgeven door een haag, deels door de kerkhofmuur, waarin een zitbank is verwerkt. Bloemperken bij de graven en hoge moerascipressen tooien het geheel.

Zillebeke-Dorp (Ieper)
Brits militair ereperk, aangelegd vanaf het begin van de Eerste Wereldoorlog op het kerkhof van Zillebeke en vormgegeven door W.H. Cowlishaw.