Beschermd monument

Groot Goet ten Broucken

Beschermd monument van tot heden

ID
12412
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12412

Besluiten

Hoeves met omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 11-06-2001  ID: 3722

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het Groot Goed ten Broucken te Kanegem, met name de boerenwoning en begraasde site met omringende, hoefijzervormige omwalling, met uitzondering van stalvleugel ten oosten, is beschermd als monument.



Waarden

Goed ten Broucken, met name boerenhuis en begraasde site met omringende, hoefijzervormige omwalling, met uitzondering van stalvleugel ten oosten, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als Kanegems centrum van de voormalige, nauw met de dorpsgeschiedenis verbonden Sint-Baafsheerlijkheid, welke tevens de de dorpsheerlijkheid was, waarop de parochiekerk zich bevond;
Als een van oudsher belangrijke vestigingsplaats, waarvan de huidige configuratie, de site omsloten door een hoefijzervormige omwalling, teruggaat op het oudst gekende plan, daterend van 1629, getekend door de landmeter De Bersaques.
Als zijnde een vrij gaaf bewaard, 18de-eeuws boerenhuis met behouden volume en indeling, materialen (witgekalkte baksteen en Vlaamse pannen), ...


Aanduiding van

Is de bescherming van

Groot Goet ten Broucken

Neringenstraat 39 (Tielt)
Hoeve "Groot Goet ten Broucken", ook "Kerkegoet" genoemd. Historische omwalde hoeve met 18de-eeuws woonhuis met oudere kern, als centrum van de Kanegemse Sint-Baafsheerlijkheid teruggaand tot de 10de eeuw. Hoeve met losstaande bestanddelen, gelegen rondom een begraasd erf met centrale poel en met boomgaard aan zuidzijde, het geheel wordt rondom omsloten door een hoefijzervormige omwalling. Aan oostzijde van het erf staat een éénlaags boerenhuis in witgekalkte verankerde baksteenbouw, van tien traveeën onder overkragend zadeldak, aan oostzijde gedragen door houten kardoezen. Woonhuis vermoedelijk grotendeels daterend uit 1761, maar met oudere kern. Aan zuidzijde van het erf staat een lange lage stalvleugel met oostelijk wagenhuisgedeelte, opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.