Duitse bunker Cement House

Duitse betonnen medische post Eerste Wereldoorlog Cement House

De bescherming omvat de Duitse medische post Cement House.

Waarden

De Duitse betonnen medische post (W.O. I) ·'Cement House' is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu militair-historische waarde en historische contextwaarde:

Als zijnde een in oorsprong Duitse medische post, een zogenaamde 'Hauptverbandplatz', van waaruit de gewonden naar een veldhospitaal werden .overgebracht. Deze medische post leidde wellicht noodgedwongen tot de aanleg van een Duitse begraafplaats net ten noordoosten van de hoeve. Na de zeer moeizame verovering van deze zone nabij de Steenbeek in augustus 1917 (Derde Slag bij leperl. startten de Britten met de aanleg van een militaire begraafplaats ten zuidwesten van de versterkte hoeve. die zij ·cement House' noemden. Op deze begraafplaats werden tijdens de oorlog nog 231 graven aangelegd. Door de toevoeging van graven na de oorlog. tot op de dag van vandaag. zijn er nu op 'Cement House Cemetery' meer dan 3600 doden begraven of worden herdacht.

in casu architectuurhistorische waarde en historische contextwaarde:

Als zijnde een in oorsprong Duitse betonnen medische post, die vóór de Derde Slag bij leper was opgetrokken. Kenmerkend voor deze medische post is de brede toegangsdeur, waardoor het mogelijk was gewonden met brancards binnen te brengen. De bakstenen restanten wijzen erop dat de bunker oorspronkelijk in of tegen een bakstenen hoevegebouw was opgetrokken.

sociaal-culturele waarde

Als materiële getuige van de 'Grooten Oorlog' die de frontstreek jarenlang in zijn greep had en honderdduizenden mensenlevens verwoestte. De Eerste Wereldoorlog was een internationale gebeurtenis bij uitstek. met o.m. de Westhoek als strijdtoneel waar honderdduizenden mannen uit de hele wereld vochten. De herinnering aan de Eerste Wereldoorlog kent nog steeds een breed maatschappelijk en internationaal draagvlak.
Als stille getuige die door zijn jarenlange inbedding in het landschap van de frontstreek als het ware deel is gaan uitmaken van het landschap.

Duitse medische post Cement House

Boezingestraat 148 (Langemark-Poelkapelle)
Duitse betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, vóór de Derde Slag bij Ieper opgetrokken bij een hoeve langs de weg Langemark-Boezinge. De bunker was oorspronkelijk bedoeld als medische post.