Kanunnikenhuis

Kapittelhuis, hoeve met herenwoning en omgeving en muziekkiosk

Beschrijving

Het 18de-eeuws kanunniken- of kapittelhuis is beschermd als monument. De bescherming betreft het dubbelhuis geflankeerd door twee éénlaagse bijgebouwen met rondboogpoortjes en de twee haakse dienstvleugels.

In het beschermingsdossier wordt de historische en architecturale waarde van het kapittelhuis als volgt gemotiveerd: Meer bepaald als een bijzonder fraaie classicistische herenwoning uit de tweede helft van de 18de eeuw met specifieke streekeigen kenmerken en rijk verzorgd interieur.

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000757, Kapittelhuis (Paesmans G., 1986).

Waarden

Het voormalig Kapittelhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architecturale waarde

in casu beeldbepalende waarde

Kanunnikenhuis

Houtmarkt 1 (Hoegaarden)
Merkwaardige herenwoning met bijgebouwen uit het derde kwart van de 18de eeuw; classicistisch dubbelhuis met twee verdiepingen en leien wolfsdak.

Kapittelhuis met park

Kapittelhuis met bijgebouw vermoedelijk daterend uit het derde kwart van de 18de eeuw met bewaarde spitsboogserre uit 1885, gelegen in een informeel, door bomen overschaduwd park aangelegd in de jaren 1880, oorspronkelijk 3 hectare 16 are 30 centiare.