Parochiekerk Sint-Catharina: doopvont

Gemeente Ieper
Straat Zillebeke-Dorp
Locatie Zillebeke-Dorp zonder nummer (Ieper)

Parochiekerk Sint-Catharina

Zillebeke-Dorp 7, Ieper (West-Vlaanderen)

Neogotische hallenkerk met westtoren naar ontwerp van architect G. Lernould (Ieper) van 1923. In 1102 opgericht als éénbeukig kapelletje.

Beschrijving

Het romaanse doopvont in de parochiekerk Sint-Catharina te Zillebeke (Ieper) is beschermd als monument.

Waarden

De Romaanse doopvont in de Sint-Catharinakerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als enige materiële relict van middeleeuwse Sint-Catharinakerk te Zillebeke, verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Als uniek typologisch specimen van een Romaanse doopvont met vierkante kuip op cilindrische zuil.
Als specimen van beeldhouwkunst van de Romaanse kunst in het Scheldegebied, Doornikse school. Gestileerde ornamentiek in laag reliëf.
Als uniek middeleeuws liturgisch meubilair en specifieke middeleeuwse Christelijke iconografie.

sociaal-culturele waarde

Als unieke getuige van een belangrijk liturgisch gebruik -sacrament- binnen het christelijke geloof tijdens de 13de eeuw.
Als illustratief voor het kunstambacht en de kunstmarkt tijdens de 13de eeuw, transport van Doornikse beeldhouwkunst over het Scheldegebied.