Gedenkkruis voor adjudant Dresse

Oorlogsmonumenten

Beschrijving

Het gedenkkruis voor adjudant Charles Dresse (23/01/1897 - 28/09/1918) is beschermd als monument. De bescherming omvat de natuurstenen sokkel met gedenkkruis en calvarie, het omringend grasperk en de omheiningsmuur met het toegangshekken.

Waarden

Het gedenkkruis voor adjudant Charles Dresse is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: Gedenkteken opgericht op de plaats waar de herdachte, Charles Dresse, omgekomen is op 28 september 1918, de eerste dag van het Geallieerde Bevrijdingsoffensief, tijdens de verovering van de heuvelrug bij Westrozebeke. Het veroveren van deze heuvelrug vormde voor de Belgische eenheden een bijzonder zware episode in de oorlog. Dit private gedenkteken vormt hiervan één van de weinige stille getuigen.

historische waarde

historische, in casu architectuurhistorische waarde: Qua opbouw vertoont dit gedenkteken kenmerken van een typisch Belgisch grafmonument, dat evenwel bekroond wordt met een Bretoens calvariekruis, wat uitzonderlijk is voor een Belgisch gedenkteken. Bovendien wordt maar zelden een dergelijke gedenksite met bijpassende omheiningsmuur voor een individuele militair uitgewerkt.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.

Gedenkkruis voor adjudant Charles Dresse

Poperingestraat (Langemark-Poelkapelle)
Natuurstenen gedenkkruis, ter herinnering aan adjudant Dresse, die op deze plek stierf tijdens het Geallieerde Bevrijdingsoffensief. Het gedenkteken in de vorm van een Bretoens calvariekruis, centraal opgesteld binnen een perk met een gecementeerde bakstenen omheiningsmuur, is gerealiseerd door architect E. Deshaves en steenhouwer E. Libois en werd onthuld op 18 september 1922.