Hoeve met losse bestanddelen en waterput: boerenwoning met was- en bakhuis

Gemeente Alveringem
Straat St.-Rijkersstraat
Locatie St.-Rijkersstraat 49 (Alveringem)

Hoeve met losse bestanddelen en waterput

St.-Rijkersstraat 49, Alveringem (West-Vlaanderen)

Hoeve met losse bestanddelen en rest van omwalling ten oosten, gelegen midden weiden en boomgaarden. Mooi perspectief op kerk en molen van Alveringem. Vrij gaaf bewaard boerenhuis met streekgebonden karakter.

Beschrijving

De boerenwoning met was- en bakhuis behorende tot de hoeve met losse bestanddelen te Sint-Rijkers, is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde, sociaal-culturele waarde en artistieke waarde van de boerenwoning met was- en bakhuis als volgt werden gemotiveerd: ”enerzijds door de historische en sociaal-culturele waarde als zijnde een representatief voorbeeld van een vrij gaaf bewoond gebleven hoeve uit de 18de eeuw met streekgebonden karakter; anderzijds door de historisch-artistieke waarde gezien het grotendeels bewaarde authentieke houtwerk en beglazing.”

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000499, Hofstede en omgeving, advies KCML (1985).

Waarden

Boerenhuis met was- en bakhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde