Villa ontworpen door J. De Bruycker

Beschermd monument van 09-06-1998 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Roeselare
Deelgemeente Roeselare
Straat Beversesteenweg
Locatie Beversesteenweg 112 (Roeselare)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/36015/316.1
  • OW001096

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Villa ontworpen door J. De Bruycker

Beversesteenweg 112, Roeselare (West-Vlaanderen)

Villa van twee bouwlagen onder plat dak naar ontwerp van Jozef De Bruycker (Roeselare) van 1929. Betonnen skelet met gediversifieerd geel-oranje bakstenen gevelparement (Scheldesteen van Liefmans) op arduinen plint.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De villa ontworpen door Jozef De Bruycker is beschermd als monument. De bescherming omvat de modernistische villa, de garage, de voor- en achtertuin en het volledige perceel waarop de woning is gelegen.

Waarden

Beversesteenweg 112 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Zijnde een mooi voorbeeld van modernistische interbellumarchitectuur uit 1929 met typerend betonskelet met bakstenen vullingen, kozijnconstructies en een kubistische vormgeving in aansluiting bij de rationele inwendige indeling. De Roeselaarse ontwerper, architect J. De Bruycker, was bovendien een modernist die het lokale en provinciale niveau oversteeg. Hiervan getuigt tevens het feit dat hij voor de beglazing van de traphal beroep deed op Victor Servranckx, de pionier van de abstracte kunst in Vlaanderen.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.