Marinekazerne Bootsman Jonsen: bunker

Duitse Luftschutzbunker Kazerne Bootsman Jonsen uit de Tweede Wereldoorlog

De bescherming omvat een Duitse Luftschutzbunker van de Kazerne Bootsman Jonsen.

Waarden

De Duitse 'Luftschutzbunker' (W.O. II) Kazerne Bootsman Jonsen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu militair-historische waarde:

Als zijnde een Duitse 'Luftschutzbunker' uit de Tweede Wereldoorlog. Dergelijke bunkers werden gebouwd om de militairen en burgerbevolking te beschermen tegen geallieerde bombardementen. De betonnen constructie is omwille van zijn enorme afmetingen uniek te noemen.

Opvallend is het spitse schilddak, een vaak voorkomend element bij 'Luftschutzbunkers'. Door deze vorm van het dak wordt het heel moeilijk om de bunker met een voltreffer te raken tijdens een oppervlaktebombardement: de bommen ketsen er op af.

Enkele authentieke elementen van de bunker, waaronder pantserdeuren, zijn nog bewaard gebleven.

Duitse Luftschutzbunker

Veerbootstraat (Oostende)
Duitse 'Luftschutzbunker' uit de Tweede Wereldoorlog, opgetrokken in een militaire kazerne. Dergelijke bunkers werden gebouwd om de militairen en burgerbevolking te beschermen tegen geallieerde bombardementen. De betonnen constructie met enorme afmetingen wordt gekenmerkt door een spits zadeldak.