Windmolen Bosterhoutmolen

Houten windmolen de Bosterhoutmolen
definitieve wijzigingsbesluiten: 01-07-2021  ID: 14981

De Bosterhoutmolen uit Meulebeke werd bij besluit van de secretaris-generaal van 14 april 1944 beschermd als monument.

De molen werd in 1996 verplaatst van Meulebeke naar Brugge. Deze verplaatsing werd gemachtigd bij ministerieel besluit van 14 januari 1993, maar de bescherming werd niet gewijzigd en bevatte nog steeds de gegevens van de locatie in Meulebeke.

Daarom werd het oorspronkelijke besluit bij ministerieel besluit van 22 december 2020 voorlopig en bij ministerieel besluit van 1 juli 2021 definitief gewijzigd. De aanpassing van de locatie in het beschermingsbesluit na de verplaatsing was vereist omwille van de rechtszekerheid.

Waarden

De houten windmolen Bosterhoutmolen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

archeologische waarde

in casu oudheidkundige waarde

in casu esthetische waarde

Windmolen De Koelewei

Kruisvest (Brugge)
De Koeleweimolen of Bosterhoutmolen is een houten korenwindmolen, afkomstig uit Meulebeke en daar omstreeks 1765-1766 opgericht, en in 1996-1997 als een standaardmolen met gesloten voet heropgebouwd op de Kruisvest in Brugge, op de plaats waar sinds de 16de eeuw een windmolen stond.

Meulebeke (Meulebeke)