Parochiekerk Sint-Bartholomeus

Besluiten

Parochiekerken Sint-Bavo en Machutus, Sint-Bartholomeus en Sint-Michiel en de dorpskommen van Zuienkerke, Meetkerke, Houtave en Nieuwmunster

Beschrijving

De parochiekerk Sint-Bartholomeus is beschermd als monument. In hetzelfde beschermingsbesluit worden ook de Sint-Michielskerk en de parochiekerk Sint-Bavo en Machutus beschermd als monument.

Waarden

De parochiekerk Sint-Bartholomeus is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als streekeigen voorbeelden van dorpskerken teruggaand tot de 13de-eeuwse kruiskerken die nadien evolueerden tot hallenkerken (het kerkbouwschema van de kuststreek) met nieuwe integratie van de oorspronkelijke kruisingstoren als westtoren.

Parochiekerk Sint-Bartholomeus met kerkhof

Doelhofstraat (Zuienkerke)
Parochiekerk van Nieuwmunster, gelegen centraal in het straatdorp, omgeven door ommuurd kerkhof met bij de ingang ervan een arduinen roepsteen. De eerste bakstenen kerk klimt op tot het midden van de 13de eeuw, hiervan getuigen het vroegere transept en de kruising. De vroeggotische kruiskerk met vieringtoren uit eind 13de of begin 14de eeuw, onderging onder meer in derde kwart 17de eeuw en late 19de eeuw aanpassingen. Georiƫnteerde, driebeukige bakstenen hallenkerk met westtoren.