Hoeve De Hemel

Geografisch pakket Zuienkerke

Beschrijving

De hoeve, zogenaamd De Hemel, is beschermd als monument. De bescherming omvat een deel van het erf met bewaarde walgracht, pijlers van de twee erftoegangen, L-vormig aan elkaar gebouwde hoevegebouwen (boerenhuis, stallen, schuur, met aanbouwen), een ossen- en varkensstal en een paardenstal.

Waarden

De hoeve zogenaamd De Hemel, eertijds Trente en 't Nieuwhof genoemd, zijnde een deel van het erf met bewaarde walgracht, pijlers van de twee erftoegangen, L-vormig aan elkaar gebouwde hoevegebouwen (boerenhuis, stallen, schuur, met aanbouwen), ossen- en varkensstal en paardenstal, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde één van de grootste en oudste onroerende goederen van het Brugse Sint-Janshospitaal, met gaaf bewaarde l7de-, l8de- en 19de-eeuwse hoevegebouwen op een omwald erf;
Als zijnde een hoeve waarvan de eerste geschreven bronnen dateren van 1300: zowel een renteboek van het Sint-Janshospitaal als een oorkonde bewaard in het Rijksarchief in Brugge vermelden "den hove te Trenten" en "ten hove van Terenten";
Als zijnde een getuige van het middeleeuwse feodale systeem in Vlaanderen, in casu het Brugse Vrije, waarbij grote instellingen de poldergebieden cultiveerden door daar landbouwbedrijven uit te bouwen.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een hoeve die qua typologie aansluit bij de hoeves van de polderstreek, namelijk bestaande uit een witgekalkt boerenhuis met opkamer onder verhoogde nok, aangevuld met stallen en schuur, op een rechthoekig omwald erf;
Als zijnde een historische polderhoeve, met in L-vorm aan elkaar gebouwde hoevegebouwen, aangevuld met twee losstaande stallen en de pijlers van de erftoegangen, gelegen op een omwald erf;
Als zijnde een hoeve op een erf met deels bewaarde walgracht, een gegeven dat typisch is voor de middeleeuwse hoeves in de streek.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een historische woonvorm die typisch is voor de door landbouw gedomineerde Noordzeepolders;
Als zijnde een hoeve die door haar omvang en uitwerking een getuige is van de historische rijkdom van de polderstreek.

Hoeve De Hemel

Blankenbergse Steenweg 80 (Zuienkerke)
Eén van de grootste en oudste goederen van het Brugse Sint-Janshospitaal, voor het eerst vermeld in 1300. In een ommeloper van 1690-1691 waren twee langwerpige volumes getekend, in elkaars verlengde, ten zuiden van een omwald erf; deze zijn te identificeren als de huidige boerenwoning. Verder nog verschillende verbouwingen in de 19de eeuw. Anno 2002 is de hoeve rechthoekig, nog deels omwald erf met L-vormig geheel van boerenwoning met kern minimaal 17de-eeuws, 18de- en 19de-eeuwse stallen waarvan één met monogram OOB, en bergschuur met datum 1847, aangevuld met losse stalgebouwen. De bakstenen pijlers gaan wellicht minimaal tot de 17de eeuw terug.