De Peperbusse

Beschermd monument van 05-11-1946 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Oostende
Deelgemeente Oostende
Straat Sint-Petrus- en -Paulusplein
Locatie Sint-Petrus- en -Paulusplein zonder nummer (Oostende)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/35013/301.1
  • OW000923

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

De Peperbusse

Sint-Petrus- en -Paulusplein zonder nummer, Oostende (West-Vlaanderen)

* Sint-Petrus en -Paulusplein z.nr. <italic>Sint-Pieterstoren</italic>. Beschermd als monument bij R.B. van 5/11/1946.Resterende vierkante westtoren, z.g. de "<italic>Peperbusse</italic>", van de in 1896 door brand vernielde oude Sint-Petrus- en -Pauluskerk, een gotische hallenkerk, met opmerkelijke vagevuur- en calvariegroep aan noordgevel. Gelegen aan westzijde van het plein en de hui

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de kerktoren met gotische onderbouw van de oude Sint-Pieter- en -Pauluskerk, gelegen ten westen van de eveneens beschermde 'nieuwe' Sint-Pieter- en -Pauluskerk, die werd opgetrokken in opdracht van koning Leopold II en naar ontwerp van architect L. Delacenserie (Brugge) van 1901 tot 1905.

Waarden

De toren der oude Sint-Petrus- en -Pauluskerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

historische waarde

in casu geschiedkundige waarde

historische waarde

in casu oudheidkundige waarde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.