Vuurtoren

Beschermd monument van 29-10-2004 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Oostende
Deelgemeente Oostende
Straat Vuurtorenweg
Locatie Vuurtorenweg zonder nummer (Oostende)
Alternatieve naam Lange Nelle

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/35013/700.1
  • OW002480

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Vuurtoren

Vuurtorenweg zonder nummer, Oostende (West-Vlaanderen)

Vuurtoren van 1947 in opvolging van twee voorgangers respectievelijk verwoest tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Beschermd als monument bij M.B. van 29/10/2004.

Beknopte karakterisering

Typologievuurtorens
Dateringna WO II
Betrokken personen

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de vuurtoren genaamd Lange Nelle, met inbegrip van de cultuurgoederen die er integraal deel van uitmaken.

Waarden

De vuurtoren met inbegrip van de cultuurgoederen die er integraal deel van uitmaken, inzonderheid de bijhorende uitrusting en de decoratieve elementen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als enig voorbeeld van een vuurtoren die ca. 1950 in een zakelijke, utilitaire doch sierlijke stijl eigen aan de periode van oprichting werd opgetrokken en dit op de plaats van twee voorgangers die respectievelijk in de Eerste Wereldoorlog en Tweede Wereldoorlog werden vernield. Delen van de oude technische uitrusting werden bewaard. Het gaat hier tevens om de grootste en krachtigste vuurtoren die aan onze kust werd gebouwd.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.