Beschermd monument

Standbeeld voor Armand Van Eecke

Beschermd monument van tot heden

ID
14426
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14426

Besluiten

Oorlogsmonumenten, Lourdesgrot, standbeeld en restanten van de Epernon-bunker
definitieve beschermingsbesluiten: 05-03-2010  ID: 4678

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het standbeeld voor adjudant Armand Van Eecke, ontworpen door beeldhouwer Gustaaf Pickery.



Waarden

Standbeeld voor Armand Van Eecke is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde een zeer mooi voorbeeld van een funerair en contemplatief beeld van een soldaat. Adjudant Van Eecke wordt op een eenvoudige maar sprekende wijze afgebeeld als een soldaat die rechtstaand, leunend tegen een blok steen, de armen gekruist, nadenkt over de zin en betekenis van oorlog. Deze voorstelling is het werk van Gustaaf Pickery (Brugge, 1862 - 1921), die zich in het spoor van zijn vader Hendrik vooral toelegde op portretten van zowel prominenten als van eenvoudige, volkse lieden. Zijn werk wordt geplaatst in de traditie van de romantiek en wordt als geïdealiseerde, realistische stijl omschreven. Gustaaf Pickery realiseerde na de oorlog een achttal oorlogsgedenktekens.

historische waarde, sociaal-culturele waarde

historische waarde in casu historische context en sociaal-culturele waarde: Als zijnde een privaat standbeeld naar portret van de dode, die een gewone adjudant was en geen hoge bevelhebber. Vóór en na de Eerste Wereldoorlog was het vooral gebruikelijk om standbeelden te realiseren van hooggeplaatste bevelhebbers. Het is vrij uitzonderlijk dat de gewone soldaat op een sokkel wordt geplaatst en naar portret wordt afgebeeld. Adjudant Van Eecke wordt bovendien niet voorgesteld als een triomferende soldaat, maar als een mijmerende persoon, die nadenkt over leven en dood.
Het gedenkteken is opgericht op initiatief van de familie. Zij hadden het stukje grond aangekocht waar Armand Van Eecke omgekomen is en hadden beeldhouwer Pickery aangezocht om er een gedenkteken op te richten.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Standbeeld voor Armand Van Eecke

Iepersteenweg (Houthulst)
Oorlogsgedenkteken, na de Eerste Wereldoorlog opgericht door de familie ter nagedachtenis van adjudant Armand Victor Van Eecke naar ontwerp van beeldhouwer G. Pickery uit Brugge (gesigneerd). Het gedenkteken werd onthuld in 1919.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Standbeeld voor Armand Van Eecke [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14426 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.