Erfgoedlandschap van tot heden
Miksebaan 3 (Brasschaat)
Laatclassicistisch dubbelhuis uit begin 19de eeuw, gelegen ten oosten van de Sint-Antoniuskerk tegenover het park van Brasschaat. De pastorie is omgeven door een grote siertuin met topiary en opgaande bomen en begrensd met een bakstenen omheiningsmuur.
Hemeldreef 1A-B (Brasschaat)
Landhuis in neoclassicistische stijl gelegen bij ingang van het Park van Brasschaat, tegenover de kerk.
Azalealaan 1-5, Gemeentepark, Graaf Reusensdreef 1-2, 4, Hemelhoevedreef 1 (Brasschaat)
In het centrum, aan de zuidzijde van de kerk ligt het Park van Brasschaat met vijvers, fonteinen, aanplantingen, rozentuin, hertenpark, sportterreinen en bossen die zich uitstrekken tot aan het Peerdsbos.
Bredabaan 381 (Brasschaat)
Kerk van Brasschaat-centrum gelegen op een nagenoeg driehoekig plein op splitsing van Breda- en Miksebaan.
Brasschaat (Brasschaat), Schoten (Schoten)
Het Peerdsbos werd voor het eerst vermeld in 1434 en maakte toen deel uit van het veel grotere domein 'Bremdonk'. In de 18de en 19de eeuw bestaat het gebied uit een complex van bos, weilanden, akkers en heide. Eind 19de begin 20ste eeuw is de bebossing sterk toegenomen. In het gebied liggen enkele hoeves. Het Kasteel van Brasschaat gaat ook terug op een hoeve, in de 18de eeuw verbouwd tot hof van plaisence en in 1872 gesloopt en vervangen door een groots kasteel en later nog omgeven door een park met bosaanplantingen, dreven, grasvelden en een vijver.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Park van Brasschaat [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14891 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.