Beschermd monument

Crypte van Zonnebeke met ereperken

Beschermd monument van tot heden

ID
15095
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/15095

Besluiten

Crypte van Zonnebeke en aanpalende ereperken
definitieve beschermingsbesluiten: 04-05-2017  ID: 14452

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Deze bescherming betreft de crypte van Zonnebeke met inbegrip van de cultuurgoederen, aanpalende ereperken met heldehuldezerken en twee hardstenen stèles.



Waarden

De Crypte van Zonnebeke met aanwezige cultuurgoederen, aanpalende ereperken met heldenhuldezerken en twee hardstenen stèles, meer bepaald de graftekens van: Leon Cnockaert, Jules Deraedt, Henri Kesteloot, Louis Vandenbroucke, V. (?.) Leon Callens, Gaston Rosselle, Gerard Bogaert, Jerome Vandenbussche, Camiel Carrein, Achiel Duthoy, Victor Vandewiele, Cyriel Depoorter(e), Paul Delbeecke, V. Baelen, A. Vulsteke, H. Brion, M. Ingelaere, J. Vermeersch, L. Vermeersch, L. Delanghe, L. Deleu, L. Vermeersch, Omer Pattyn en Victor Vanschoone (?onleesbaar), en de lijkkisten van: Frederik Godderis, Gerard Bogaert, Leon Callens, Camiel Carrein, Cyriel Depoorter, Jules Deraedt, Achiel Duthoy, Henri Kesteloot, Gaston Rosselle, Louis Vandenbroucke, Jerome Vandenbussche, Victor Vandewiele, Leon Cnockaert, Paul Delbeecke en Emiel Dierynckx, zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De crypte werd opgetrokken door de gemeente Zonnebeke in 1921 met het oog op het begraven van haar gesneuvelde soldaten en militaire doden. De gemeente doet dat in een publiek toegankelijke, gemeentelijke crypte waar oud-strijders van de Belgische Revolutie, militaire doden en verzetsleden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog samen worden herdacht. Bijzonder is dat de herdenking gebeurt door het tonen van de individuele houten lijkkisten van de gesneuvelden, militaire doden, één oud-strijder en één verzetslid. Op de Belgische oud-strijder en twee andere slachtoffers na, kregen alle mannen daarenboven, zowel gesneuvelden als militaire doden en oud-strijders, een heldenhuldenzerk. Oud-strijders werden buiten de crypte bijgezet in aansluitende ereperken. De zerken vertonen de typische standaard vormgeving met Keltisch kruis, AVV-VVK en de blauwvoet.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Crypte oud-strijders

Roeselarestraat (Zonnebeke)
Crypte met doden uit 1830 en de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Boven de crypte worden de doden uit beide wereldoorlogen herdacht met heldenhuldezerkjes.

Is de gedeeltelijke bescherming van

Gemeentelijke begraafplaats

Roeselarestraat (Zonnebeke)
Gemeentelijke begraafplaats uit het interbellum met een crypte uit 1921. De deels ommuurde en omhaagde begraafplaats wordt getypeerd door een traditionele opdeling met omlopende en twee kruisende paden. De bakstenen muur aan de straat wordt geritmeerd door getrapte bakstenen lisenen met ertussen spaarvelden, bovenaan afgelijnd met een decoratieve baksteenfries. Tussen de hekpijlers een smeedijzeren hek.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Crypte van Zonnebeke met ereperken [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/15095 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.