Kerkhofkapel

Kerkhofkapel met omringend kerkhof

De kerkhofkapel is beschermd als monument.

In het beschermingsdossier wordt de erfgoedwaarde van de kapel als volgt gemotiveerd:
Historische waarde: voornamelijk omwille van de er zich in bevindende grafstenen, die betrekking hebben op de regionale geschiedenis (heren van Guigoven).
Cultuurhistorische en volkskundige waarde: het Romeinse (?) beeldhouwwerk dat zich in de gevel bevindt en dat aanleiding gegeven heeft tot een aantal lokale interpretaties wat betreft de herkomst en de aanwezigheid van het voorwerp ter plaatse.
Andere sociaal-culturele waarde: de ligging van de kapel, op de plaats van de verdwenen parochiekerk, omringd door het kerkhof en ten midden van de boomgaarden, als een historische reminiscentie van de oude kern van Guigoven, een belangrijk onderdeel van het dorpsgezicht.

• Onroerend Erfgoed Limburg, DL000303, Beschermingsdossier Kerkhofkapel met omringend kerkhof (GYSELINCK J., 1986).

Waarden

De kapel, gelegen op het ommuurde kerkhof, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

in casu cultuurhistorische waarde