Kasteel Jongenbos met aanhorigheden en park

Beschermd monument van 02-03-2010 tot heden

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Kortessem
Deelgemeente Vliermaalroot
Straat Jongenbos, Kasteeldreef, Bornstraat
Locatie Bornstraat, Jongenbos 2-4, Kasteeldreef (Kortessem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/73040/101.1
  • OL002816

Is de omvattende bescherming van

Kasteel Jongenbos

Jongenbos 2-4, Kortessem (Limburg)

Complex uit het midden van de 19de eeuw, bestaande uit een alleenstaand dubbelhuis en een koetshuis, in een park in landschapsstijl.

Kasteelpark Jongenbos

Bornstraat, Jongenbos 2-4, Kasteeldreef (Kortessem)

Park in landschappelijke stijl (20 hectare) en mooi classicistisch kasteel uit 1846-1848, met een kleine uitbreiding van 1882. Ommuurde moestuin en slecht bewaarde serre van 1872. Fraaie parkbomen, landschappelijke vijver en twee metalen bruggen uit de aanlegperiode.

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het kasteel Jongenbos, een kasteel in classicistische stijl met aanhorigheden en park.

Waarden

Het (neo)classicistisch kasteel Jongenbos met aanhorigheden (koetshuis, stelplaats, hoeve, ommuurde moestuin met hekwerk en serre) en landschappelijk park (met vijver, bruggen en toegangswegen) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: de waarde ligt in de bouw in 1846-1848 van het fraaie classicistische kasteel, met een kleine uitbreiding van 1882 in analoge stijl, aanvankelijk in het bezit van de familie Van der Meer uit Tongeren, later van de families Claes, de Favereau de Fraipont en de Cartier d'Yve, alsook in het bijbehorende wagenhuis in dezelfde stijl en uit dezelfde periode, in de stelplaats van 1872, de in 1872 en 1878 aangepaste hoeve en in de ommuurde moestuin met serre van 1872.

historische waarde

in casu tuinkunsthistorische waarde: de waarde ligt in het kort na de bouw van het kasteel aangelegde park in landschappelijke stijl (20 hectare) met mooie parkbomen, landschappelijke vijver, twee metalen bruggen uit de aanlegperiode en toegangswegen.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.