Parochiekerk Sint-Mattheus

Parochiekerk Sint-Mattheus, herenhuis en dorpskern van Meensel

De parochiekerk Sint-Mattheus is beschermd als monument.

De Sint-Mattheuskerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door:

artistieke waarde

de met een spits tongewelf overkluisde binnenruimte, in het koor versierd met Louis XV-motieven, bevat naast een monumentaal marmeren portiekaltaar, afkomstig van de Leuvense Sint-Michielskerk, eveneens waardevolle 16de-eeuwse houtsculpturen.

historische waarde

als voormalige afhankelijkheid van respectievelijk de abdijen ven Cornelimunster (Aken) en Heilissem kan de Sint-Mattheuskerk architectuurhistorisch worden getypeerd als een kleine, overwegend gotische bak- en natuurstenen plattelandskerk, bestaande uit een slanke westtoren (1772), een drie traveeën tellend, smal éénbeukig schip (circa 1600) en een driezijdig koor (circa 1500) met aanleunende sacristie.

Binkomstraat 1A (Tielt-Winge)
Volledig opgetrokken uit bak- en zandsteen, het omvat een classicistische toren uit einde 18de eeuw, laatgotisch schip uit de 17de eeuw en een driezijdig koor uit 16de eeuw.