erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Mattheus

bouwkundig element
ID
42825
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42825

Juridische gevolgen

Beschrijving

Volledig opgetrokken uit bak- en zandsteen in de loop van drie eeuwen. Het gebouw omvat een westtoren, een eenvoudig schip en een driezijdig koor, geflankeerd door een moderne sacristie aan de zuidzijde. Classicistische toren uit einde 18de eeuw.

Laatgotische beuk (circa 1600) op een plint van ijzerzandsteen: laatgotische flamboyante tracering, spitstongewelf met houten bebording; oostelijke puntgevel met steile helling.

Lager gelegen koor, waarschijnlijk uit de 16de eeuw, overdekt met een spitstongewelf dat steunt op kraagstenen voorzien van recenter stucwerk.

Mobilair. Christus aan het kruis uit de 18de eeuw (sacristie); devotiebeeldje in laatgotische stijl: Sint-Barbara en een apostel (16de eeuw).

Barokaltaar, geschonken door L. de Pleine († 1633); Louis XV-orgelkast uit het midden van de 18de eeuw.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs: Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Orgel

In de kerk bevindt zich een orgel, gebouwd in het midden van de 18de eeuw. De bouwer is onbekend. Het werd in 1843 aangekocht van de kerk in Sint-Joris-Winge en overgeplaatst naar de Sint-Mattheuskerk door orgelmaker Schretter, die tevens enkele aanpassingen deed waaronder een nieuw klavier en herstellingen aan de blaasbalg. In 1857 werd het orgel grondig gerestaureerd en omgebouwd door P.A. Van Dinter uit Tienen. Het orgel heeft een rijk opgesmukte rococo-kast.

  • FAUCONNIER A. & ROOSE P. 1977: Het historisch orgel in Vlaanderen deel II b -Brabant arrondissement Leuven, Brussel, p. 512-514.
  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000651, Orgel Sint-Mattheuskerk, beschermingsdossier.
Auteurs: Mortier, Sophie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Altaar

Het altaar werd niet geschonken aan Meensel. Het altaar zou in de oude Sint-Michielskerk (Tiensestraat, stadspoort) te Leuven hebben gestaan. Nadat deze wegens bouwval werd gesloopt, verhuisde het altaar naar Meensel, zoals veel mobilair uit deze kerk werd verdeeld over kerken in het Hageland. Sommige geschriften lieten zich misleiden door de sterfdatum van de vermelde L. de Pleine te gebruiken als de schenkingsdatum.

  • Informatie verkregen van G. Daenen (maart 2013).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is deel van
    Dorpskern Meensel-Kiezegem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiekerk Sint-Mattheus [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42825 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.