Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeven De Zon en De Maan met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Beschrijving

De hoeven De Zon en De Maan zijn samen met hun omgeving beschermd als dorpsgezicht. De omgeving van het hoevecomplex vormt de oude kern van het dorp Beverst. Het dorpsgezicht omvat naast het hoevecomplex, de pastorie met ommuurde tuin, de site van de oude kerk, de huidige begraafplaats en een deel van de met een meidoornhaag afgelijnde Winterbeek.

Waarden

Omgeving van de hoeve De Zon, met Winterbeek, site van de oude kerk, pastorie en kerkhof is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

in casu esthetische waarde: de verschillende landelijke en landschappelijke elementen - onbebouwde ruimten, beek, haag , boompartijen - vormen samen een gaaf dorpsgezicht en maken integrerend deel uit van dit monumentaal hoevecomplex.

historische waarde

de oude kern van het dorp Beverst, waarvan de verschillende elementen zowel in het uitzicht als in de percelering nog duidelijk herkenbaar zijn. Ook de historische evolutie van het dorpsbeeld is afleesbaar: het verdwijnen van de oude kerk, de bouw van de pastorie, de aanleg van het nieuwe kerkhof met de grafkapel van de familie de Renesse op het einde van de 19de eeuw.

Is de omvattende bescherming van

Begraafplaats

Zonhoevestraat (Bilzen)
Het oorspronkelijke kerkhof bevond zich rond de oude kerk, ten zuiden van de baan Hasselt-Bilzen. Waarschijnlijk werd het bij de bouw van de nieuwe kerk naar deze iets zuidwestelijk gelegen plaats overgebracht.

Bruine beuk bij pastorie

De bruine beuk hoort bij de aanleg van de pastorietuin die is aangelegd in de tweede helft van de negentiende eeuw.

Hoeven De Zon en De Maan

Kleistraat 1, Zonhoevestraat 6, 10 (Bilzen)
Hoeven De Zon en De Maan liggen op de hoek van de Zonhoevestraat met de Kleistraat. Het complex werd opgetrokken in Maaslandse stijl. De kern dateert uit de eerste helft van de 17de eeuw. Beide hoeven werden in de loop van de 19de eeuw verbouwd.

Knotes Hoeve de Zon

Zonhoevestraat 1A (Bilzen)
Op het erf van Hoeve De Zon staat een oude knotes. Een kunstmatige gevormde boom die onderhouden wordt door hem periodiek te knotten. Dit leverde brandhout en geriefhout op.

Opgaande beuk als hoekboom

Bij de toegang tot het erf van de Zonhoeve staat een opgaande beuk die er als welkomstboom is geplant. Het gebruik van deze soort wijkt af van de traditionele toepassing waarbij meestal lindebomen werden gebruikt als welkomstboom.

Pastorie Sint-Gertrudisparochie

Beverststraat 4 (Bilzen)
Gelegen in een ommuurde tuin. Alleenstaand huis uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Veekering van geschoren meidoornhaag

Het weiland gelegen aan de Zonhoevestraat, langs het wandel- en fietspad, wordt aan de zuidoostzijde afgeboord met een veekering. Het is een traditionele scheerhaag van meidoorn. De haag is nog een mooi voorbeeld en heeft een totale lengte van ongeveer 60 meter.

Zwarte moerbei

Beverststraat, Zonhoevestraat (Bilzen)
Als relict uit een oude hoogstamweideboomgaard, behorende tot het erf van de Zonhoeve, staat er op het perceel aan de overkant van de Zonhoevestraat een zwarte moerbei. Door de ouderdom heeft de moerbei zich afgelegd. Deze liggende groeiwijze, ten gevolge van een zwak wortelgestel, wordt regelmatig bij moerbei vastgesteld.