beschermd monument van tot heden
Anatomisch theater, toegangspoort, woning van Ophem en beeldhouwersatelier Frans Vermeylen
definitieve beschermingsbesluiten: 08-07-1999 ID: 3476
Het anatomisch theater te Leuven is beschermd als monument.
Het voormalig anatomisch theater is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:
het betreft een bijzonder kwaliteitsvol amfitheatergebouw waarvan de uitwendige architectuur met de kleurrijke bak- en zandsteencombinatie, het discrete verticale en horizontale lijnenspel, de hoekmarkeringen en steekbogige bandomlijstingen, een sober en harmonieus omhulsel vormt voor een rijkelijk interieur. Hier onderscheidt de binneninrichting zich door een geraffineerd decoratief programma dat culmineert in het sierlijke stucdecor van het koepelgewelf.
in casu architectuurhistorische waarde: ontworpen door Jacobus-Antonis Hustin (1731-1812) - een architect die voornamelijk in Leuven en omgeving zeer actief was - vormt het gebouw voor België typologisch een zeldzaam en gaaf bewaard voorbeeld van een 18de-eeuwse ontleedkamer, geconcipieerd als een amfitheater op achthoekige plattegrond en stilistisch getuigend voor de overgangsfase classierende laatbarok-/Louis XV-stijl.
Het blijkbaar iets later gedateerde bijgebouw, tevens de toegang tot het anatomisch theater, is gemarkeerd door een fraai gedetailleerde hardstenen spiegelboogvormige deuromlijsting in Louis XV-stijl.
tussen 1887 en 1894 dienstdoend als atelier voor de Belgische sociaal-realistische kunstenaar Constantin Meunier (1831-1905), kwamen van deze beeldhouwer in het gebouw een aantal belangrijke werken tot stand die nog steeds niet alleen in eigen land maar ook buiten de grenzen grote faam genieten. Ook hierdoor bezit het amfitheater een onmiskenbare documentaire waarde.
in 1744 in opdracht van de universiteit opgetrokken als 'ontleedkamer' en toen fungerend als leslokaal voor anatomische proefnemingen, weerspiegelt het gebouw de toenmalige ontwikkelingen binnen de medische wetenschap die - onder impuls van Vesalius - vanaf de 16de eeuw het belang zou erkennen van het praktijkgericht onderzoek.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Anatomisch theater [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/285 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.