beschermd cultuurhistorisch landschap

Dal van de Berwinne

beschermd cultuurhistorisch landschap van tot ( vernietigd)

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.
ID
3294
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/3294
100 m

Basis Lagen

Besluiten

Dal van Berwinne
nietigverklaringen: 25-06-1993  ID: 11148

Dal van Berwinne
definitieve beschermingsbesluiten: 30-05-1986  ID: 2133

Beschrijving

Het dal van de Berwinne werd bij ministerieel besluit van 30 mei 1986 beschermd als landschap.
Deze bescherming werd vernietigd door een arrest van de Raad van State van 3 juni 1993.

Het dal van de Berwijn tussen Moelingen en Berneau werd opnieuw beschermd als landschap bij ministerieel besluit van 23 december 1994.
Deze bescherming werd in 2004 eveneens vernietigd door de Raad van State.



Waarden

Het dal van de Berwinne was beschermd als landschap omwille van het algemeen belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

in casu natuurwetenschappelijke waarde

esthetische waarde


Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Geknotte winterlinden op steilrand langs Berwijn

Holleweg, Voerenstraat (Voeren)
De geknotte winterlinden staan op een steilrand op de linkerflank van de Berwijnvallei. De knotbomen zijn beeldbepalend. Het hakhout is een zuivere vertegenwoordiger van zijn soort (genenreservoir).


Geknotte zomereik op steilrand langs Berwijn

Holleweg, Voerenstraat (Voeren)
De geknotte zomereik staat op een steilrand op de linkerflank van de Berwijnvallei. De knotboom is beeldbepalend.


Hakhout van winterlinde op steilrand langs Berwijn

Holleweg, Voerenstraat (Voeren)
De hakhoutstoof van winterlinde bevindt zich op een steilrand op de linkerflank van de Berwijnvallei. De zeer zware stoof heeft een meerstammige groeivorm ten gevolge van het hakhoutbeer, en is beeldbepalend omwille van zijn mooie representatieve groeivorm. Het hakhout is een zuivere vertegenwoordiger van zijn soort (genenreservoir).


Hakhout van zwarte els in vallei van de Berwijn

Batticestraat, Holleweg (Voeren)
Het hakhoutbosje op de linker oever van de Berwijn bestaat uit zware hakhoutstoven van zwarte els. De stoven hebben een bijzondere groeivorm ten gevolge van het hakhoutbeheer, en zijn hierdoor uitgegroeid tot een beeldbepalend object.


Houtkant langs de Berwijn

Batticestraat (Voeren)
De houtkant op de rechter oever van de Berwijn bestaat uit eenstijlige meidoorn, geknotte en opgaande schietwilgen, hakhout van gewone hazelaar, gewone es en zwarte els als opgaande bomen en hakhout, en hakhout van gewone esdoorn. De houtkant is aangeplant ter versteviging van de oever van de Berwijn en is uitgegroeid tot een beeldbepalend object.


Houtkant langs de Berwijn

Holleweg (Voeren)
De houtkant op de linker oever van de Berwijn bestaat uit hakhout van zwarte els, gewone es, gewone esdoorn, opgaande bomen van schietwilg,struiken van gewone hazelaar, Er is een natuurlijke verrijking met rode kornoelje.


Houtkant op steilrand langs de Berwijn

Berwijnstraat, Voerenstraat (Voeren)
De gemengde houtkant op de linker oever van de rivier de Berwijn bestaat uit opgaande en geknotte bomen van zomereik, hakhout van hazelaar, knotbomen van gele bindwilg en knotbomen en hakhout van winterlinde. Het hakhout van een winterlinde meet 560 cm omtrek. Gewone haagbeuk, zoete kers, fijnspar en Canadapopulier komen voor als opgaande bomen. Gewone robinia in zowel hakhout als als opgaande bomen, olm, lork, gewone es (hakhout, opgaande en geknotte bomen) en hakhout van veldesdoorn, zwarte els en kraakwilg komen voor. In het talud is er een restant van een veekering bestaande uit eenstijlige meidoorn. Er is een natuurrijke verrijking van schietwilg.


Houtkant op steilrand langs de Berwijn

Holleweg (Voeren)
De gemengde houtkant van meerdere kilometers lang bevindt zich op de steilrand van de Berwijn. De soortensamenstelling bestaat uit onder meer hakhout en knotbomen van gewone es. Deze knotbomen hebben een omtrek van meer dan 400 cm. Het hakhout bestaat uit gewone hazelaar, zwarte els en gewone robinia. Daarnaast komt ook eenstijlige meidoorn voor. Er is een natuurlijke verrijking van rode kornoelje, gewone kardinaalsmuts en kraakwilg.


Houtkant op steilrand van de Berwijnvallei

Holleweg (Voeren)
De houtkant op een talud op de steilrand van de Berwijnvallei bestaat uit eenstijlige meidoorn. Deze haag werd aangeplant om erosie van de landbouwpercelen te voorkomen.


Houtkant op steilrand van de Berwijnvallei

Holleweg (Voeren)
De houtkant op de steilrand van de Berwijnvallei bestaat uit eenstijlige meidoorn, gewone es, zomereik, gewone haagbeuk, hakhout van gewone hazelaar en gele bindwilg. Er is een bijmenging van roos, boswilg, zoete kers, kruisbes en Amerikaanse vogelkers. Door zijn ligging en omvang is het een beeldbepalend object.


Veekeringen van meidoorn in Moelingen

Batticestraat, Bijsstraat, Cattestraat, Dorpsstraat, Mescherstraat, Viséweg, Voerenstraat (Voeren)
De geschoren veekeringshagen van meidoorn zijn aangeplant op de perceelsgrenzen rond (voormalige) weilanden en beweide hoogstamboomgaarden.

Is de gedeeltelijke bescherming van

Vallei van de Berwijn

Moelingen (Voeren)
De brede dalbodem van de Berwijn vormt de scheiding tussen twee Maasterrasmassieven. Het hoogteverschil tussen het plateau tussen Maas en Berwijn en de dalbodem van de Berwijn bedraagt ongeveer 30 meter over een afstand van slechts 200 meter. Het Maasterras tussen de Maas en de Berwijn is een akkerbouwgebied. Het deel van het terras tussen de Berwijn en de Voer is in gebruik als grasland.

Andere relaties

Wordt opgevolgd door


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Dal van de Berwinne [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/3294 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.