Abdij van Rozendaal: infirmerie, poortgebouw met ommuring, wagenhuis en ijskelder

Beschermd monument van 12-01-1987 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Sint-Katelijne-Waver
Deelgemeente Sint-Katelijne-Waver
Straat Rozendaal
Locatie Rozendaal 1-5 (Sint-Katelijne-Waver)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/12035/114.1
  • OA002543

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Abdij van Rozendaal

Rozendaal 1-5, 2, 9, Sint-Katelijne-Waver (Antwerpen)

Uitgestrekt natuurgebied met een rijke en merkwaardige fauna en flora als rivierlandschap aan de Nete met resten van de voormalige abdij van Rozendaal.

Beschrijving

De bescherming van de abdij van Rozendaal als monument omvat de infirmerie, het poortgebouw met aansluitende ommuring, het wagenhuis en de ijskelder.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “De resten van de abdij van Rozendaal, namelijk de oude infirmerie, het poortgebouw met aansluitende ommuring; het wagenhuis en de ijskelder, zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de historische waarde: infirmerie als restant van de tussen 1648 en 1660 herbouwde abdij, de poort als kunsthistorisch belangrijk voorbeeld van poortgebouw in classicistische stijl opgericht in 1777, het wagenhuis opgericht in 1781 als getuige van de uitbreiding van de abdij in het laatste kwart van de 18de eeuw, de ijskelder als opgericht in dezelfde periode en als gaaf exemplaar van dit type van zeldzaam geworden bouwwerk.”

  • Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA00695, Geografisch pakket Sint-Katelijne-Waver (F. BRENDERS, 1987).

Waarden

De infirmerie, het poortgebouw met aansluitende ommuring, het wagenhuis en de ijskelder van de voormalige abdij van Rozendaal zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.